Bona nit:

Realment les tempestes d’avui un autèntic bluf comparat amb el que s’esperava, molt poca cosa , això si, a nevat agafant fins el 1400m a Madrid, Lleó Pirineu aragonès on la temperatura clarament ha anat a la baixa. Anem a fer la previsió per aquests dies tenint en compte que dilluns és festiu per molta gent. Comencem amb dijous, en principi a casa nostre poca cosa s’espera segurament cap la tarda alguna tronada Ripollès, Cerdanya, Garrotxa tocant pre-pirineu i algun punt més occidental de la serralada. La noticia la tindrem Galícia amb la formació d’una d’una ciclogènesis explosiva: una baixada de pressió d’uns 24hp en 24 hores o menys, a les nostres latituds entre 19/20hp, en aquest cas serà uns 19hp desenvolupant Shapiro-Keyser : un cor càlid en el seu interior portant vents fortíssims, s’ha de seguir perquè una formació d’aquest tipus no és gaire normal en un mes de juny, a 500hp té isos de -22 i això a les alçades que som és força aire fred.

Com ens afectara a nosaltres?, doncs veritablement a nivell de precipitació res, més aviat farà entrar el vent i concretament la tramuntana reescalfada per tant podem tenir una pujada de temperatures en el sector del Nord-Est (comarques gironines), semblant a el que ha passat avui, però la majoria de Catalunya tindrà anomalies clarament negatives a uns 850hp això comportara fred o fresca depenent del punt on ens trobem res a veure amb l’anterior cap de setmana seria el contrari. divendres a primera hora del mati fins les 10 potser tenim precipitació Vall Aran i el Pallars amb una cota de neu relativament baixa per l’època uns 2000/1900m.

Dissabte aquesta massa freda seguira afectant a tot el territori, mantenint les temperatures a ratlla, donant una sensació fantàstica per ser mes de juny, on com és normal farà calor però res a veure amb d’altres junys recents que tenim al cap. Cap la tarda poc a poc la massa freda ja es retirara i serà diumenge on tindrem unes lleugeres anomalies positives, o el que és el mateix el dia que més calor farà ja que la temperatura pujara respecte el que seria la seva mitjana. Ideal per anar a la platja tot i això recordo que l’aigua esta freda la tenim en valors de 18 a 20 graus per tant ho notareu quan us fiqueu a l’aigua. Aquí recalquem les Balears que seran un punt diferent, ja que dissabte nit poden tenir precipitacions lleugeres que anirien a més la matinada de diumenge i primeres hores del mati, però ja a mig mati el cel s’obria i el sol picara amb ganes. Estem parlant a moltes hores i com és natural el pronòstic ja va perdent fiabilitat. Dilluns ara per ara es veu que aguantara, i es tornara a produir una canvi de masses passarem de les anomalies positives a negatives sense massa estridències però fent aquest canvi.

Anem a mirar una mica cap endavant, i la veritat quasi fins el 15 de juny no veiem cap fuetada important de calor, més a viat al contrari les temperatures estaran en mitjana o com algunes sortides van mostrant per sota la mitjana, un exemple del que diem ho podem veure amb el model de probabilitat conjuta el GEFS de Barcelona on com podeu observar la linea blanca o esta per sota la vermella o enganxada, interessant situació es comença a plantejar cap el 11, diferents ensembles mostren una certa quantitat de precipitació que podria durar alguns dies, veurem aniria fantàstic!!

Per acabar un altre factor que hem fa ser molt i molt positiu respecte aquesta moderació a la baixa de juny són els famosos índexs AO i NAO. El mes de maig índex NAO: el que si és negatiu afavoreix Açoria estigui baixes latituds o com és el cas que la seva cunya tingui una posició més ondulada cap a Itàlia (i això ens afavoreix) i per tant les depressions baixin de latitud, ha tingut de mitjana -2,62 durant el mes de maig, record absolut de tots els maigs , Aquest any per exemple gener 0,59 febrer 0,29 març 1,23 i abril 0,47. De moment juny negatiu fins el 15!!! El mes de maig índex AO: el que si és negatiu afavoreix que l’aire fred baixi de latituds amb bosses fredes que es despengen a les nostres latituds, ha tingut de mitjana -1,231 segon registre més baix desprès del famós 1956 amb -1.656 en un mes de maig, de moment juny quasi fins el 15 seguira sent negatiu. Salut i meteo!!!