Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Previsió 22/08. Ens entra una DANA a la peninsula per on passi Aiguats i Tempestes molt fortes.

Bona nit:

Seguim amb situacions sorprenents d’aquest atípic estiu, però ara hi ha un canvi notable en la situació de fuetada+caminantesblancos, apareix a l’escenari un nou actor més típic de la tardor (finals d”octubre) o principis de primavera, el que anomenem DANA, però els que tenim una edat ens sona més gota fria… i quan sentiem aquest nom alerta!!! que es pot liar. Expliquem que és una DANA, és una depressió aillada a nivells alts, que vol dir??? Doncs que una concentració d’aire molt fred que es despenja i de radi petit, de fet és resultat d’un front d origen polar , jo per explicar-me millor en l’argot Àlex per mi és com un iceberg que es despenja pel mar i el vaixell que pilli doncs PAM!!! ha pringat. La diferència amb una baixa normal és que el seu radi d’acció és molt més petit i aqui esta la clau, té un recorregut molt erratic (molt dificil de precisar per els models) , però el que us puc assegurar és que per on passi tempestes molt fortes i severes amb aiguats, calamarssa i vents forts.

Per tant la clau serà poder determinar el seu recorregut. Ara per ara és impossible saber-ho, el que ens marquen tots els models és l’arribada de la DANA , que porta associats isos de fins a -17/-18 graus a uns 500hp (el que seria uns 5.500m). Si ens fixem qui rebria més seria la zona Nord de la peninsula i la part més central, comunitats com Aragó, Cantabria i País Basc rebrien petàcs molt importants. I nosaltres??? doncs sembla que força…, tenim que pensar que el seu recorregut és d’oest a Est i en el cami va perdent “xixa” però quan es troba els vents càlis i humits del mediterrani és com un xute d’agrenalina. Us deixo mapa amb molt poca validesa del que podrien ser acumlats segons models GFS a 25km. Jo avui apuntaria a l’agenda dimarts tarda/nit i matinada de dimecres

Per tant aquest cop la previssió no podrà ser exacte i tindrem que fer tots plegats el seguiment de la gota freda. Si fem un ull al meteograma, model de probabilitat conjunta, ens mostra aquesta possibilitat , amb ensembles potents de precipitació

I si ja ens tirem a la piscina brutal no lo siguiente, los caminantesblancos vindien per montar un campament de glaciació a la peninsula, ja sabeu que m’agrada posar aquests mapes tot i que sóc plenament conscient de la poca validesa que té. Seguim amb #gassssssss Salut i Meteo.

2 comentaris

  1. Rosa

    Com m’agrada la meteo, i tu ho fas tant fàcil!!! Gràcies, salut i meteoficció.

    • alex

      Moltissimes gràcies!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑