Bona nit!!!

Com s’esta posant la cosa molt i molt bé, tot ens fa indicar un inici de setembre molt engrescador.. a molt bestia, si fem cas una mica al mig i llarg termini. A veure, anem a fer un anàlisis del que ens pot passar a molt curt termini, demà tindrem de nou tempestes & lineas de convergència de vents que afavoriran el creixement de bolets i per tant de tronades considerables, afavorits per un solc d’aire fred en alçada a uns 500hp (uns 5.500m) i un gradient tèrmic notable (diferència entre la temperatura de superficie amb la d’alçada) hi hauran tempestes tant el pirineu com pre pirineu i molts punts de la Catalunya central( les lineas de convergència quasi van de Lleida fins Pirineu Oriental). Sembla diumenge tarda ja començariem a tenir precipitacions Pirineu i sobretot Nord est territori, i a mesura avanci la tarda, sobretot la matinada de dilluns ens entrarien per l’oest de Catalunya abraçant quasi tot el territori al llarg de dilluns per l’entrada d’un front de NW que aniria assocait amb aire fred en alçada, a mesura s’acosti podrem perfilar localitats i quantitats de precipitació una vegada surtin els models mesoescalars. Us penjo dos mapes ilustratius del que pot passar per mi molt ilustratius: anomalia geopotencial a 500hpA veure perquè entengueu el que vull posar quant parlem d’anomalies sempre poden tenir tres valors, positives (color vermell) per sobre la mitjana, negatives (color blau) per sota la mitjana i neutres color blanc (el què és normal). Quant parlem de 500hp seria l’alçada que necessitem per arribar aquest lloc on la pressió és constant a 500hp,teniu que pensar que diem que 500hp són 5.500m (mitjana de tot l’any) però si mireu les lineas signifiquen que els 500hp per exemple si posa 573 perquè esta en dm afegiu un zero i ja ho teniu en metres, seria uns 5730m per tant aquest 500hp estan molt per sobre dels teòrics 5.500m (230m més amunt), s’ha de tenir en compte que aquesta mitjana o neutralitat canvia en funció de l’època de l’any que ens trobem, és com la temperatura: l’anomalia sempre és de la setmana que ens trobem no podem comparar un gener que potser és una mitjana de 7 graus amb un Agost on la mitjana és de 18 graus, amb els hp passa el mateix, no se si m’explicat costa una mica. quant més alta sigui més afavoreix les altes pressions damunt nostre o el que és el mateix anticiclons quant més baixa obre el passadis a les baixes pressions i per tant a inestabilitzar l’atmosfera. Buffffff rollete rollete Àlex….

Doncs ara tornem als nostres estimats NAO i AO, si mireu els dos s’estan positivitzant això és senyal de que l’Açoria pujara de latitud fent el bloqueig que us estic explicant per la banda esquerra del mapa europeu i el AO al estar començant a refredar ja l’Hemisferi Nord ja esta fent que el jet deixi d’estar tant paral·lel i comenci a agafar les seves clàssiques ones que en aquest cas ens afavoreixen l’entrada de geopotencials baixos i com sembla entrades del Nord que podien ser molt potents cap el 8 de setembre. Però no perdem l’ull primera parada entre diumenge i dilluns arribada de precipitacions amb tempestes i clatellot fred, gent ho anem seguint però s’esta animant. Us deixo mapes de probabilitat conjunta que parlen del que us he comentat, així com precipitació acumulada fins dimarts pel GFS i els nostres estimats NAO iAO. Salut i Meteo