Anem a analitzar una mica el que pot passar, i per explicar-ho parlarem d’un concepte físic però que s’ha d’aplicar en la meteo la Convecció, què és???? doncs transportar la calor d’un lloc a un altre, aquest transport pot ser en forma liquida o en forma gasosa (aire). En definitiva pensareu i perquè és important en un anàlisis meteorològic? fàcil és el mecanisme per pujar l’aire càlid i humit cap amunt i per tant es pugui trobar l’aire fred i generar monstres de 10,12 a 14 km d’alçada que descarreguen grans patacs d’aigua. Per tant en meteo aquest mecanisme d’intercanvi de calor s’anomena convecció atmosfèrica, i els diferents llocs de corrents ascendents és el que anomenem parcel·les tèrmiques, són els llocs on les aus planegen o aprofiten per poder pujar, en el mar per exemple hi han menys corrents tèrmiques per això les aus acostumen sempre a fer les seves migracions per terra per aprofitar aquests camins. Tornem a l’anàlisi d’avui, que ens ha passat??? que quant més aire fred teníem en alçada a uns 500hp uns -18 ,a 850hp a fet massa fred!!! estàvem per exemple a la vertical de Barcelona a uns 7 graus, al trobar-se a una alçada tant relativament baixa un aire molt fred el nuvol ja es condensa molt abans i l’estructura nuvolosa no pot créixer molt, ja que la calor és alliberada amb la condensació i per tant el camí de la convecció acaba uns metres amunt sense poder formar els grans bitxos mireu imatge radar Aemet queda claríssim. Els núvols que precipiten a Barcelona tenen una estructura a molt estirar de 4 km mentre que a les Balears han arribat a 12 km

perquè? doncs perquè han tingut els -18 a 500hp però a diferència nostre tenien a 850hp uns 12 /14 graus per tant a aquesta temperatura l’aire segueix pujant per la cizalla dels vents (creuament de vents) i encara no allibera la goteta ja que necessita més fred i per tant segueix pujant cap amunt, si mireu la segona fotografia bitxos de 12 km s’han format a Mallorca cap el Nord de l’illa. L’esperança la tinc aquest matinada observeu que ens entrara a la vertical de la costa uns 10 graus a 850hp però també tindrem rebaixa a 500hp en teoria uns -14, però amb bossetes encara dels -18, i els models segueixen mostrant el creuament de vents en alçada i superfície per tant podria ser que aquesta situació faria que la matinada guanyaria protagonisme des de costa central cap a costa daurada rebin tempestes i fins i tot cap el mati del 11 les terres del Ebre rebre patacs guapos, a veure. Desprès sembla ens entra gregal i aquest és sinònim de final de festa tot i que també s’ha vist gregals humits. Situació complexe i de micro detalls, tinc el cap com un timbal però seguim!!