Bona nit:

Anem a intentar explicar el que pot passar d’avui fins dimecres 11 amb tot el que significa intentar endevinar una situació tant complexe i que pot alarmar molt. Aquesta nit i demà seguirem tenint entrades de rebuf, i aquesta especie de pluja tropical amb núvols que no arriben ni a 5km d’alçada que no generen cristallets de gel i per tant no es pot produir tempesta ni llamps perquè aquests necessiten de cristallets de gel per poder petar, patacs d’aigua són força estàtics i que deixen molta quantitat i difícilment poden avançar uns quants km terra endins. El primer de tot és veure per on entra la bossa freda i quin recorregut farà clau per tindre més o menys precipitació: Entrara pel Golf de Biscaia i en el seu recorregut anirà cap més o menys València, observeu que va amb molt d’aire fred en alçada concretament a -24 a 500hp amb una alçada d’uns 5600m si agafem l’autèntica alçada geopotencial. Us deixo una seqüència del seu recorregut al llarg de dimarts, si observeu Catalunya rebrà la part davantera (un dia en parlem, és sempre la més canyera) però no superarem els -18/-17 però ja us asseguro que tenim més que suficient per grans bitxos damunt nostre.

A mesura que aquesta bossa freda avanci cap a València, es començara a fabricar una baixa, una DANA mediterrània o el que coneixem per gota freda, per explicar-ho de manera fàcil com es produeix o millor dit neix la DANA, passa per un “xoc” entre una massa molt freda (la de -24) i una massa d’aire molt càlida just la que tenim sobre el mediterrani amb un mar a la costa valenciana d’uns 26/25 graus, aquest xoc genera una inestabilització atmosfèrica potent amb la creació de grans núvolades. Us deixo seqüència de com “neix” aquesta dana a nivell de pressió del mar al xocar la massa freda amb la càlida:

I ara ve la Clau, la posició i el gradient tèrmic. Tot indica que es posicionara damunt les Balears, per Catalunya el lloc més perfecte, penseu que una DANA fa girar els vents en sentit contrari agulles de rellotge per això observeu que aniran de mar cap a terra, al crear-se vent de mar a terra aquest arrastra tot l’aire càlid i humit del mediterrani que s’anirà trobant l’aire fred i per tant tindríem la generació del bitxos. Però els vents poden ser de dos tipus de llevant, que contràriament a el que es pensa afavoreix més la costa gironina (costa brava) i la part del Pirineu oriental (no costa central), o de xaloc que afavoreixen més costa central fins costa daurada, i senyors aquí tenim una de les claus , però aquesta dependrà 100% del posicionament final de la DANA i lamentablement quasi no ho sabrem a 6 hores vista toca esperar. L’altre clau és el gradient tèrmic és a dir, en el recorregut de l’aire càlid cap amunt és vagi trobant en tota la seva vertical aire fred, per fer-ho fàcil ,que hi hagi fred des de els 10 metres fins arribar als 5.500m per poder fer créixer el nuvol a 10 /12 km i per tant poder descarregar grans quantitats d’aigua. Recordeu que en meteo l’alçada la mesurem en Hp, per tant un bon mapa sempre és el valor mitja com diu el meu amic Carles Nerín mirar el mapa de 700hp que serien uns 3000m, observeu com hi han valors molt negatius, això significa que segueix tenint pista per pujar més cap amunt i per tant el núvol créixer molt més. Resumint aire fred a 500hp uns -18 aire fred a 700hp (valor mitg) i aire fred a 850 hp uns 7/8 graus, gradient per pujar i molt…. a totes les alçades, penseu que moltes vegades hi ha fred en alçada i poc per sota i per això no hi ha possibilitat de créixer nuvolades. Bé senyors seguirem actualitzant però s deixo algun mapes d’acumulat bestia tot plegat, a partir de demà els mesoescalars dictaran sentència. Salut i Meteo