Bona nit:

Anem a fer la prèvia d’aquests dies de pont de tot Sants i una miradeta com sempre al mig llarg termini, tot i que la predicció que vam fer en La Meteo del Nerín i el Van der Laan és força exacte amb forces dies ja els dies transcorreguts. El primer de tot serà demà divendres 1 de Novembre, serà un dia de nuvolositat ja que esprem que ens passi un front càlid que com la majoria dels fronts càlids poca cosa es pot esperar. El canvi ja el tindrem a partir de dissabte 2 de Novembre, observeu com canvia la configuració isobàrica a superfície i alçada, el primer mapa, és el que tenim avui, amb un solc anticiclònic abraçant quasi tota la península i nosaltres amb un petit ramal que és el front fred que ens esta passant amb més pena que gloria.

Observeu ja en canvi que el mateix mapa isòbaric pel dilluns, el solc i l’anticicló de les Açores es retirara cap l’oest per tant tancara les portes del zonal, i permetrà que ens visitin fronts atlàntics, que tot i no ser molt productius a nivell d’aigua a Catalunya poden començar sobretot la setmana vinent a deixar el Pirineu ja vestit de blanc ja que portaran aire fred (no molt fred) però les temperatures seran les que toquen per novembre i fins i tot més baixes del que tocarien fins a mitjans de setmana, i aiiii a finals de setmana, desptès ho avancem.

Observeu com a nivell d’alçada tindrem geopotencials negatius amb isohipses que al llarg que avanci la setmana donaran valors més baixos, escenari perfecte per arrossegar aire fred en alçada i que la cota de neu baixi, per tant poc a poc els ingredients es van col·locant de forma exacte. Observeu com tenim obert el passadis atlàntic i els bloquejos els tenim a esquerra i dreta. Us poso 2 mapes a 500hp uns 5.500m d’anomalies d’alçada geopotencial, o el que és el mateix quant més blau més baixes pressions tindrem quant més alt més altes pressions. També us poso com s’ondulara el JET per la retirada del Zonal, sempre us comento que el ramal interior del JET és on hi ha la “xixa”

Parlem de dissabte i diumenge , sobretot parlem de neu!! per l’arribada d’un front fred, us poso un mapa romàntic de meteo, on ens dibuixa clarament el pas del front fred entre dissabte i sobretot diumenge , és la seva aproximació el que farà de forma progressiva anar baixant la cota de neu de dissabte a diumenge.

Divendres ja podem tenir ruixats al Pirineu però al ser front càlid ni parlem de cota de neu. Parlem de dissabte a la matinada tindrem una cota de neu de 2600m Occidental i 2800m Oriental, al mati començara a baixar 2300/2400m Occidental i uns 2500m Oriental, i a la tarda Occidental ja veuria nevar als 2200m mentre oriental rondaria els 2300m/2400m i ull ja a la tarda nit Occidental podria estar cap els 1900m mentre que oriental els 2000m, per tant el dissabte passaríem en unes 24h de 2600m a 1900m, gruixos?? Doncs mireu mapa neu acumulada a 48h .

Podríem parlar d’uns 5 a 10 cm Occidental i Oriental mentre Pirineu osca entre 10 i 15. El tema es posaria més interessant ja diumenge on el front fred ens abraçaria de ple, ara per ara veig que la cota passaria dels 2000m i fins i tot a última hora de diumenge rondaria els 1700m o per sota, la massa freda ja ens agafaria de ple. Observeu com poc a poc la nevada anirà a més, si ja mirem mapa de neu acumulada a 3 dies i a 5 dies el color blanc començara a ser visible en molt llocs del Pirineu, penseu tot i la burrada d’hores que queden que dimarts dimecres podríem tenir ja una cota que estigues entre els 1300/1000m i això ja començaria a ser cotes relativament baixes.. Us deixo mapa a 3 dies & 5 dies:

Pot haver-hi uns 20 cm de neu acumulada en tot episodi, i compte al ser fronts atlàntics Pirineu Osca amb gruixos de 25 a 40 cm de neu nova i punts de la vall d’Aran agafant els 20/25cm.

Observeu per exemple meteograma de la Molina com el símbol de neu agafa cos ja a partir del 3 de Novembre, “sin prisa pero sin pausa”

Resumint la precipitació s’espera sobretot Pirineu i pre-pirineu dissabte tarda nit i matinada, diumenge a mig mati ja pot començar de nou al Pirineus i cap al migdia intensificant-se. Ara per ara el dia més tranquil sembla dilluns, però ja dimarts a la matinada tornarien les precipitacions, però ja ho explicarem. I Aiiii finals de setmana podríem tenir una bona, models com el GFS ens posen bosses que podrien arribar als -30 i aquesta ja no seria una entra atlàntica seria continental, però ara per ara és meteoficció total. Que tingueu bona Castanyada.