Bona nit, seguim amb una setmaneta de tònica més primaveral ,sobretot perquè teníem temperatures notablement més baixes de les que tocaven. Aquest cap de setmana tornem a tenir un canvi important, un front fred associat a una bossa freda en alçada, d’uns -25 a 500hp (uns 5.500m) entrara per l’oest peninsular aquest dissabte i a nosaltres ens arribara ja dissabte a la nit, principalment Vall Aran Pallars i a mesura avanci la nit agafara pre-pirineu, punts de ponent agafant també Andorra i Alta Cerdanya ,amb menys magnitud Pirineu Oriental, però que podia deixar uns 10cm bons això si cota relativament alta en un principi. Per tant el moviment més fort el tindrem dissabte nit i sobretot matinada de diumenge fins les 7 i 8 del mati. Per desprès a la tarda reactivar la nevada i pluja a punts del NE fins a arribar a la costa i ploure quasi bé a tota Catalunya.

Quan comenci la nevada sobretot dissabte nit i primeres hores de diumenge matinada la cota es situara alta teniu que pensar que tindrem uns -17/-18 a 500hp i uns 5/6 a 850hp per tant la cota es situaria als 2200/2000m. Ja cap la matinada a 500hp es podria tindre de -21/-22 i uns 3 graus a 850hp donant ja una cota entre els 1800/1700m, no serà fins la tarda en la reactivació de la nevada quan l’entrada freda ja serà més contundent i trobarem fins a -26 a 500hp i -1 a 850hp i la cota ja estarà al volatant dels 1200m i fins i tot es pot veure nevar cap els 1000m. Per tant una primera nevada a cota “alta” de 2200m/1800m i una segona ja a cota més baixa de 1600 a 1200m seria el resum que podem esperar.

Si mirem acumulats GFS (encara no podem ensenyar models mesoescalars) ens dóna idea de com anirà, primera imatge fins diumenge mati. I la segona seria fins diumenge nit (tot i que dilluns seguiria, però aquesta prèvia la finalitzo el cap de setmana, del que ve ja en parlem..)

Com veieu a la segona imatge al llarg de la tarda de diumenge (cap el tard 18h/19h) la pluja arribara fins la costa sobretot costa central i NE i seran les terres del sud les menys afavorides per aquest front.

Us deixo dos models d’acumulats de neu, els mapes de meteoexploración basats model WRF-ARW i model Arpege (basat model Europeu), és dijous, i és una primera fotografia, quant surtin els models mesoescalars podrem definir millor quantitats i cotes però crec és un bon resum del que pot passar.