Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Previsió 11/12. A les portes d’una gran nevada al pirineu

Bona nit:

Estem a les portes del que serà una gran nevada al Pirineu per l’arribada d’un front càlid força actiu (té un angle gros respecte la seva vertical) que en un primer moment arrancara precipitacions amb l’aire fred que tindrem a sobre (solc) a partir de dijous tarda i sobretot divendres. A mesura s’acosti la cota anirà pujant però penso que no pujara de manera important fins divendres tarda nit. Per tant on es mantindrà més baixa la cota serà Pirineu oriental ja que anirà d’oest cap a est escombrant la massa freda que tindrem sobre.

Com us comentava avui ens esta entrant una bossa freda en alçada concretament amb isos de -27 a 500hp uns 5.500m per tant refredara molt l’ambient, penseu que a 850hp uns 1500m estarem de 1 a -2 per tant aquest refredament farà que quan arribi el solc del front la nevada arrancara amb cota baixa, podríem dir que dijous la nevada es mourà entre els 1000/1200m a la tarda i cap la nit arribaria a els 1500m

Podem mirar un mapa de previsió de precipitació acumulada per fer-nos una idea del gruix de neu recollit fins dijous nit, observeu estaríem parlant àmpliament de 20cm cap amunt en molt punts de la serralada.

I ara ve el punt més complicat d ela prèvia en el punt on ens trobem, tindrem que esperar els models mesoescalars per determinar exactament que passarà amb la cota. Jo farè la previsió amb el model GFS. Aquest model ens mantè fins quasi divendres nit una iso de -20 a 500hp i d’uns 3/4/5 a 850 hp, ara per ara podríem dir que divendres mati la cota es mouria pels 1500m cap la tarda 1700m i ja seria nit i matinada de dissabte de 1800/2000m, en aquest tram quant més occidental estigui més alta estarà la cota ja que el front càlid arribarà abans. L’aire fred acumulat podria fer de pared i el desplome de la precipitació fer que la cota teòrica no pujes tant però el Pirineu és molt complexe amb diferents valls on pot passar de tot.

Per tant més o menys el dibuix final seria aquest us deixo mapa acumulat GFS i mapa neu acumulada segons model WRF-NMM: Queda claríssim que a partir d’uns 1900m la nevada serà mooolt important amb gruixos de 60 a 80 cm, simplement espectacular!!.

Compte amb el vent sobretot el mestral, divendres bufara amb molt mala llet. A partir d’aquí com serà dissabte i diumenge???, doncs molt tranquils i sense precipitació , la temperatura per sobre la mitjana i un cap de setmana per gaudir de la neu i la muntanya.

Us deixo meteogrames numèrics de la Molina i Canillo perquè us feu una idea, mireu columna precipitació i última columna cota.

1 comentari

  1. Boi

    Moltes gràcies!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑