Bon dia i bones festes!!

Tenim un temps anticiclònic i això en dues frases vol dir temperatures per sobre la mitjana i boires a les planes i valls del Pirineu. El pitjor és que en tenim per dies, així a cop d’ull calculo que per 10 dies o més, per tant estaríem parlant que no tindríem possibles canvis fins al 8 de gener cap amunt.., panorama força decebedor pels que disfrutem amb el dinamisme metereològic.

Si mirem una mica de forma més detallada el model de probabilitat conjunta el GEFS per exemple de Barcelona podem treure petites conclusions, aquests dies tot i tenir una situació anticiclònica cap a final de l’any entre el 30 i el 31 podríem tenir una normalització de temperatura fins i tot per sota la mitjana, potser les estacions d’esqui podrien produir neu a cotes poc baixes.

Mirem per exemple meteograma la Molina , estem veient que cap el 30/31 la temperatura a 850hp (uns 1500m) estaria en mitjana amb la de desembre, uns 2/3 graus d’aquí aquesta possibilitat de la neu produïda, faltarà per veure humitat factor molt important també per aquest tipus de neu.

Un altre anàlisi és la temperatura a 500hp uns 5.500m i aquí el panorama és per plorar, us poso una seqüència de 3 dies , avui estem a uns -17 , quant per mitjana tindríem que estar a uns -21 , però mireu cap al 29 de DES -14 nosaltres, i cap oest peninsular -12 , penseu que a l’estiu canicular estem moltes vegades a -8/-10. Si mirem la tercera imatge, cap el 9 de GEN, per tant credibilitat molt baixa, tindríem una -31/-32 el que seria una autèntica entrada freda.

Què podem esperar?? De moment molta paciència si fem una miradeta als tres grans models en la seva sortida determinista GFS (Americà) ECMWF (Europeu) i GEM (Canadenc) seguim amb les altes pressions i el famós zonal amb forma de lletra omega amb el seu ramal calent, volem ser optimistes i creiem que a partir de 6 cap endavant potser podríem tenir altes pressions més cap la zona escandinava i produir canvis.

Per acabar la clau del fred on la tenim? Tant en el vòrtex sobretot troposfèric, i el estratosfèric (no tant clara la seva incidència cap nosaltres)segueix estan fort i compacte, pocs meandres, aquesta és la clau per al no fred a la majoria del continent europeu. Tenim un índex AO indicador de les possibles entrades fredes quan aquest és negatiu batent records cap amunt, mireu la barbaritat que puja fins al 2 de GEN, i després baixaria però sempre en el tram positiu per tant quasi fins al 9 de GEN res de res, paciència. Toca boires a la plana central i valls del Pirineu i una clara inversió tèrmica.

Salut i Meteo