A les portes de començar un nou mes, sempre ens fem la mateixa pregunta com serà aquest més de maig?? farà més fred o calor de l’habitual?? ploura més o menys?? Sempre treballem bàsicament amb dos models que ens donen una idea de com pot anar el tema: El model americà de la NOAA i el model europeu ECMWF en la seva versió Copernicus , mirarem el model GLOBO que també allarga fins a finals de maig i al final de l’article utilitzarem els models d’anomalies del meteocat que utilitza a casa nostre.

Us deixo enllaç on podeu trobar tots els models en l’apartat https://alexmeteo.com/models/

El primer comentari és que hi ha una divergència important sobretot en les temperatures i precipitacions entre els dos grans models, anem a estripar com ho veuen:

Comencem amb el model americà o de la NOAA:

Si mirem el mapa de temperatures observeu que a Catalunya les temperatures de maig seran les que toquen en mitjana climàtica, és a dir un maig normal, això també seria aplicable a tota la península ibèrica, fins i tot hi han parts amb píxels blaus que representarien temperatura per sota la mitjana.

En quant a les precipitacions podríem dir què és un copia pega de les temperatures, és a dir precipitacions en mitjana, les que toca en un mes de maig, però aquí la diferencia és que quasi el 80% de la península ibèrica estarà per sobre la mitjana, és a dir plouria més del que tocaria.

Model Europeu ECMWF versió Copernicus, imatges tretes del meteocat:

Fem una ullada a les temperatures, aquí tenim un clara divergència amb l’anterior model, a Catalunya temperatures per sobre la mitjana i fins i tot al 80% de la península clarament per sobre de 1 graus de mitjana i fins i tot punt de 1´5 graus més de mitjana, aquesta visió aniria més lligada al que esta passant últimament. Veurem quin dels dos tindrà més raó.

En quant a precipitacions, el americà+a posava tot el país en mitjana, aquí hi han clares diferències el model posa precipitacions clarament per sobre la mitjana punts de Catalunya central fins i tot agafant punts de ponent (potser situacions de tempestes?? per radi petit??) mentre que la costa seria en mitjana exceptuant l’extrem nord Est (estaria per sobre mitjana) . Ala península podríem dir que la meitat nord clarament per sobre mitjana i meitat sud en mitjana.

Mirem ara el model GLOBO que no ens agafa tot el mes però ens fa una ullada a uns 20 dies del mes de maig.

En quant a temperatures seria el model més favorable, ja que ens marcaria que fins la primera meitat del mes tindríem temperatures més baixes de les que tocarien, i els últims dies fins al dia 20 (què és fins on arriba) en mitjana.

Si ens fixem en la precipitació que va de 6 en 6 dies, aquest model estaria amb la visió del americà és a dir mentè la precipitació en mitjana els 20 primers dies del mes, com us comento aquí ens faltaria uns 10 dies per finalitzar el mes per tant s’ha de tenir en compte aquesta dada però crec és suficientment rellevant per posar-ho en un anàlisis estacional

Per tant quina conclusió podem treure, sincerament crec que el model europeu sembla vagi més encertat , com a mínim veient com començara el mes de maig amb una calorada molt notable, per tant són models que com veieu ens donen una visió del que podria ser però amb diferencies molt i molt notables. Ara m’agradaria acabar amb un mapes que publica el meteocat sobre les diferents anomalies que portem registrades a nivell de temperatura i precipitació a casa nostre fins l’any 2008. Lamentablement ja veieu que les anomalies positives es a dir temperatures per sobre o sota la mitjana, el vermell guanya amb diferència, sobretot aquests últims mesos i les precipitacions??? doncs más de lo mismo, per tant no cal que jo us tregui moltes conclusions quin és l’escenari futur que tenim sinó canviem coses de manera urgent, potser tota la desgracia del covid19 ens podria servir per canviar coses.