El dia 20 de juny a les 23:44h comença el que popularment la gent coneix com l’estiu, el conegut estiu astronòmic, serà el moment del solstici d’estiu, encara que els que ens agrada la meteo parlem d’estiu des del 1 de juny què és quant comença l’estiu meteorològic. Per tant com serà? Molta calor? Sec? Fred, Plujós?? Com sempre farem una ullada als dos grans models que ens poden donar una referència. El de la NOAA (Americà) i europeu (Copernicus) , cal dir que en el moment que fem aquest article tots els models es van actualitzant per tant és una “fotografia” al dia d’avui, i quant més allunyem el punt de mira menys probable és. Anem a fer-ho parlant de juliol, agost i setembre posant la fotografia de cada model, però abans intentem sintetitzar el que serà l’estiu:

Podríem dir que el resum és que cap model veu un estiu calorós, exceptuant el setembre on el model europeu si el veu amb temperatura clarament per sobre habitual, americà no. Mentre que a nivell de precipitació hi ha més divergència sobretot juliol i setembre més sec Europeu i en mitjana americà. Resumint versió optimista & estiu en mitjana Americà, versió més calorós i sec Europeu.

A nivell termomètric els dos models mostren un juliol més fresc en la majoria del territori, un agost en mitjana , potser les diferències serien cap el setembre on americà aposta per un setembre en mitjana o normal mentre que Europeu el veu més càlid del normal.

A nivell de precipitació les diferencies ja comencen juliol americà en mitjana o una mica més plujós de l’habitual mentre europeu més sec. Agost els dos el veurien força en mitjana i amb punts de més precipitació habitual, i la gran diferència és setembre on Europeu el veu molt sec mentre americà en mitjana.

Anem a desenvolupar mes a mes centrant-nos amb les anomalies de temperatures a 2m (valors per sobre o sota la mitjana climàtica) i les precipitacions també en les seves anomalies respecte mitjana:

Juliol Temperatures & Precipitació

Model Americà (NOAA): clarament molt optimista quasi la meitat de Catalunya amb temperatures que podrien ser un grau inferior a les normals, en quant a les precipitacions serien en mitjana fins i tot en molts punts de la península per sobre dels habituals. Per tant un juliol fantàstic i si tenim en compte el nivell d’encert del model aquest juny doncs apuntem.

Model Europeu (copernicus) Juliol:

A nivell termomètric molt en paral·lel al model americà, es a dir temperatures en mitjana fins i tot ens mostra que punts del NE podrien estar per sota la mitjana, la gran diferència esta en les precipitacions aquest model dóna registres inferiors habituals a tot el país fins i tot accentuant la part més occidental del territori, solament estaria en mitjana la franja costanera.

Agost Temperatures & Precipitació

Model Americà (NOAA)

Ens segueix plantejant un estiu normal a nivell de temperatures fins i tot marca que cap el Pirineu occidental podrien estar per sota del normal, i a nivell de precipitacions per sobre mitjana el quadrant Nord Oest i la resta del país en mitjana, per tant un agost com els de sempre, és a dir amb calor, és agost però sense calorades torradores, ho firmem!.

Model Europeu (copernicus) Agost:

Poques diferències a nivell termomètric el model europeu també veu un Agost en mitjana, és a dir amb la calor típica de l’Agost però sense cap torradora infernal modo on, la diferència clara amb el model de la NOAA esta en les precipitacions, aquest model veu clarament precipitacions per sobre el normal a tota la franja costanera, mentre a la resta del país no, potser insinua alguna llevantada, curiosament posa la part més seca amb anomalies de menys precipitació on el model americà les veu al contrari és a dir on més plouria, una clara divergència dels dos models.

Setembre Temperatures & Precipitació

Model Americà (NOAA)

Arribem a setembre i per tant el mes amb més distància i on la probabilitat d’encert ja va baixant notablement, i de fet com ara veurem és on hi ha una visió radicalment dels dos models. Setembre segons aquest model seguira sent un setembre normal és a dir en mitjana i fins i tot punts de la peninsula amb temperatures inferiors. A nivell de precipitacions completament en mitjana, per tant estripant els tres mesos el model de la NOAA ens posa un estiu com els de sempre amb mitjanes de temperatura i de precipitació, ja firmem sigui així!!.

Model Europeu (copernicus) Setembre:

Setembre per aquest model serà força dolent amb clares anomalies positives de temperatura i precipitació, sobretot la precipitació on les anomalies serien clarament molt positives, amb molta menys precipitació de la que tocaria. Per tant aquest model ens posa un estiu més calorós i sec en global sense ser-ho excepcionalment , mostra variabilitat en els tres mesos.