Com cada mes, fem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant a nivell de temperatura com de precipitació. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important dir agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix però no deixen de ser eines útils i valorables.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model per fi ens porta bones notícies!!, preveu temperatures en mitjana climàtica en tota Catalunya, tot i la primavera que encetarem a partir d’avui fins dissabte, per tant si mirem el gràfic tindrem una anomalia inferior a +0,5 graus exceptuant punts del sud, quant a les precipitacions meitat nord per sobre mitjana mentre meitat sud per sota per tant fa pensar en un predomini de la circulació atlàntica envers possibles llevantades. Una versió força optimista del model que últimament ens tenia acostumats a previsions molt dolentes a casa nostra. I el continent les precipitacions per sobre la mitjana, aquesta configuració ens fa pensar es veurà el jet més baix de latitud a causa del manteniment d’un AO i NAO negatiu que el fa baixar a latituds més baixes.

Model Americà:

Aquest model és la creu, completament oposat al model europeu ens presenta un mes de febrer dolent a nivell de temperatures amb anomalies de 0,5 a 1 graus per sobre exceptuant NE Catalunya que estaria en mitjana i molt millor a nivell de precipitacions amb més precipitació punts més oriental del país i pirineu amb la resta en mitjana. El model presenta que la península ibèrica estaria majoritàriament amb anomalies de temperatura importants i precipitació majoritàriament per sobre mitjana o en mitjana, i el continent europeu de temperatures en el nord del continent de 0,5 a 3 graus per sota del que tocaria sobretot la part escandinava molt baixes, mentre que a nivell de precipitació seria a l’invers de la temperatura invertint les zones.

i fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles) podem veure com aquesta setmana tindríem anomalies positives per tant terreny anticiclònic, però a partir d’aquí ens dóna tres períodes molt engrescadors per terreny de baixes pressions damunt nostre sobretot l’últim del 16 al 20 amb unes anomalies negatives molt grosses a 500hp això significa terreny de pressions baixes i part tan possibilitat de despenjaments de bosses fredes, cal recordar que aquest model i els seus ensembles s’actualitzen diàriament per tant més variabilitat., tot i això ens fa ser força optimista aquest mes per entrades fredes i precipitació a partir del dia 5 de febrer.

Per últim parlem de l’AO i el NAO, sobretot important el primer per possibilitat d’aire fred en latituds mitjanes i un jet més desorganitzat i afeblit en el seu zonal, això passa quan és negatiu, perquè si mirem previsió ensembles a curt termini i a llarg termini, tenim terreny adobat perquè això passi i fins i tot a llarg termini ens marca un AO clarament negatiu per tant ens fa ser optimistes per un febrer mogut i amb sorpreses.

El NAO també ens marca la tendència del zonal al ser negatiu en teoria fa baixar el JET més baix de latitud per tant amb més possibilitat d’entrades atlàntiques aquest també segueix amb una previsió en negatiu per tant un altre teleconnexió que ens afavoreix.

Resumint, sembla que aquest febrer té forces números de fer de febrer exceptuant aquests primers dies amb números d’entrades fredes i amb possibilitat de terreny de baixes, tot això agafat en pinces, ja que parlem de models que intenten una fotografia del que seria 28 dies per tant la fiabilitat sempre és baixa.