Els que em coneixeu fa poc temps encara no coneixeu la meva passió pel vòrtex estratosfèric i els seus possibles escalfaments, sobretot per les repercussions que pot tenir una vegada s’ha produït al cap d’unes dues o tres setmanes com a molt, és una de les famoses teleconnexions, com pot ser l’AO, el NAO, La niña… per tant segueix en constant estudi i no es pot aplicar una regla directa que si passa a nosaltres en passa això, però sí que hi han possibilitats d’una entrada molt freda cap a latitud mitjana és a dir a el continent Euro-Asiàtic o als EEUU. Anem per parts què és un SWW o CSE:

A la tardor, més o menys fins a la primavera, es forma el que es coneix com a vòrtex polar estratosfèric, a causa de la inclinació de l’eix de la terra el sol deixa quasi d’incidir en l’hemisferi nord i per tant comença un refredament molt important de tota la columna estratosfèrica on pot arribar a assolir els -80 en atmosfera lliure, si mirem un sinònim de la paraula vòrtex vindria a ser remolí, xuclador, per tant el podem definir com un cicló persistent. Concretament és forma una àrea de baixa pressió amb un moviment molt fort de vents en sentit contrari al de rellotge, que el que fa és agafar l’aire fred i el va acumulant, creant un autèntic congelador que al llarg de l’hivern es va carregant amb molt d’aire fred i agafant temperatures molt per sota zero (es pot arribar als -85). Però com es va acumulant tant aire fred?, passa per la mateixa inclinació de la terra, ja que a l’hivern el sol té molt poca incidència a l’hemisferi Nord i quasi no escalfa res, l’aire a poc a poc es va refredant (per la nul·la incidència solar), com comentàvem cap a principis de tardor, a l’acumular-se tant aire fred es crea un centre de baixes pressions que es queda força immobilitzat. A l’haver-hi altes pressions en latituds més baixes, on el sol sí que incideix, es crea un corrent d’aire de les altes pressions a les baixes (gradient de pressió) configurant aquest anell que fa acumular l’aire fred que el reté. Aquest vòrtex estratosfèric morirà de forma natural cap a la primavera, ja que el sol ja incidirà a l’hemisferi Nord i per tant de manera natural provocarà el seu escalfament i desaparició fins el proper octubre.

L’escalfament es produeix per una pujada d’uns 25 graus en menys d’una setmana, aquest es situa per damunt dels 60 graus en l’hemisferi Nord. Si observeu el gràfic de sobre i mireu la línia vermella podeu observar com s’ha produït l’escalfament s’ha passat d’uns -67 a quasi -33 amb un diferencial d’uns 34 graus d’augment i en menys d’una setmana per tant per això diem que s’ha produït l’escalfament o SSW. Observeu que utilitzem els 10hp venen a ser uns 25km el que seria la meitat de l’estratosfera i per tant un bon indicatiu de mesura. Per què es produeix? Doncs és molt complicat definir-ho amb quatre ratlles, però es determina pel que es coneix com les ones planetàries, les ondulacions que fa el jet, que poden ser molt petites o molt gran trencant el que anomenem zonal (corrent de vent d’oest a est) seguint els paral·lels naturals de la terra. On nosaltres estem la troposfera, hi ha un patró dels vents, quan aquest patró es trenca per moltes diverses causes fenòmens com el niño, augment temperatura del mar, els cicles solars (11 anys)… fa canviar aquesta direcció dels vents, i és quan de forma no natural, poden pujar fins al pol i arribar a la troposfera amb molta més temperatura i provocar el fenomen.

Un indicador important del SSW són els vents zonals, per explicar-ho de manera senzilla si aquest vent és fort el cicló està fort no es debilita, i per tant tot l’aire fred queda emmagatzemat en aquell racó de l’estratosfera, si aquest vent zonal es debilita ,significa que aquest cicló perd força tanta que el que pot provocar és que aquest aire tan fred que està en l’estratosfera pugui acabar baixant a la troposfera i per tant al “caure” tant aire fred aquest surti de la troposfera àrtica i baixi cap a latitud inferior o bé a la branca dels EEUU o a la zona Euro-Asiàtica. Observeu el gràfic de sota com aquest vent zonal que estava entre 20/40m/s el que es considera un vent fort i per tant cicló fort i per tant vòrtex estratosfèric doncs mireu com a baixat fins i tot situant-se per sota del zero, el que significa reversió de vents aquest han deixat de girar d’oest cap a est i han passat d’est cap a oest, el que és consideraria uns SSW significatiu o important.

A partir d’aquí què???Doncs pot haver-hi una fuga d’aire fred important que passarà al cap d’unes dues o tres setmanes des de l’esdeveniment el que vindria a ser entre el 19 i el 26 de gener, això ens fa pensar que en pocs dies podem saber que passarà i si realment tindrà efectes a casa nostra, per tant haurem de seguir models i veure si comencen a “veure” coses i de fet ja en les xarxes la gent comença a publicar que a partir de finals d’aquest mes podria venir una entrada freda pota negra, la coneguda com bèstia de l’est més col·loquialment una siberiana fred de pota negre a casa nostre (el més fort que podem tindre). Mireu el gràfic de sota, aquest va ser l’últim SSW que va portar una siberiana al continent europeu a nosaltres no ens va agafar de ple i això és important, ja que una siberiana no necessàriament ha de “petar” a casa nostra.

Per finalitzar mireu l’índex AM (Anular Mode Índex )ens mesura tota la troposfera fins a l’estratosfera observeu que quan té colors marrons (per sobre zero positius) significa AO positiu i vòrtex estratosfèric fort en poques paraules tot el fred es queda a l’Àrtic en canvi quan és de color blau (negatiu) significa AO- i vòrtex estratosfèric dèbil, per tant molts números d’entrades fredes a latituds mitjanes

El tenim tot blau i el forecast (previsió tot blau) situació de traca. Va us deixo sortida treta del forn del model CFS senyors això seria pel 29 de Gener el que es coneix com la BESTIA DE L’EST Siberiana!!

Apa feliços somnis i perdoneu el rollete.