Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Què és la NAO, perquè pren importància en les previsions hivernals. Que podem esperar aquest inici d’hivern?

NAO (North Atlantic Oscillation) és a dir l’oscil·lació de l’Atlàntic Nord, és un índex de circulació atmosfèrica, per tant no una sortida ni una previsió a un dia ni d’un fenomen (igual que l’AO) que ens permet conèixer com pot anar una tendència meteorològica a mitjà termini en un determinat espai, per tant no una previsió per aquí 5/10/100 dies. Pren importància a partir del novembre fins a l’abril, a l’estiu no és tan indicador a casa nostre, agafem doncs l’idea que són índexs basats en els diferents models per tant en aquest article explicarem el de la NOAA model CFS i Europeu model ECMWF (Copernicus) .

El que ens mesura o ens dona a entendre és la possibilitat que tinguem hiverns més plujosos i nevosos o més secs, però exactament que mesura???, aquest és un índex que ens mesura la pressió atmosfèrica en dos punts del que es considera l’Atlàntic Nord, mesura la pressió de l’anticicló de les Açores i la baixa d’Islàndia, sobretot ens donarà una visió de com es comportarà el flux dels vents d’oest cap a est conegut com a JET STREAM. Quan és positiu significa que les altres pressions de l’Açoria són molt intenses i les baixes pressions d’Islàndia (de la fàbrica de terranova) són molt profundes, per tant el gradient de pressió (la diferència) entre els dos és molt alt i el JET circula quasi horitzontal provocant una barrera on a casa nostra el temps és molt anticiclònic i sec ,es redueixen les possibilitats ens entrin fronts atlàntics o borrasques per la mediterrània (tot i ser possible). Aquestes dues imatges il·lustren el que seria un NAO+ On com veieu nosaltres estaríem en l’espai anticiclònic i tot i ser possible que es despengi alguna bossa freda en principi les probabilitats es redueixen, penseu la meteo, és sempre parlar de probabilitats, la certesa és quan ja ha passat.

En canvi una NAO negativa les pressions de l’açoria no són gaire altes i les baixes no gaire profundes, això provoca un gradient de pressió inferior, molt fluix en aquest cas en l’índex es manifesta en negatiu i per tant el JET esta debilitat i agafa ondulacions, els famosos meandres i permet un flux molt més dinàmic de fronts i baixes a casa nostra, traduït hiverns més plujosos i nevosos.

Aquesta imatge d’en Simon Lee seria clarament un NAO negatiu amb un bloqueig negatiu a quasi tot el continent, és la situació més favorable per nosaltres que modelitza aquest índex, per tant un terreny, un espai una tendència abonada a les baixes pressions i al pas de pluges i nevades al llarg de l’hivern.

On podem trobar les previsions de la NAO?? (Fem una ullada al que diuen)

Des de la NOAA https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao.shtml

Des del Model Europeu ECMWF https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-trajectories?forecast_from=latest

El model de la NOAA és relativament senzill de mirar, us teniu que fixar en la línia horitzontal que marca el zero per sobre aquesta línia és positiu com més positiu més important el bloqueig i per sota aquesta línia és negatiu i apliquem el mateix dit pel positiu. Les línies vermelles són els ensembles (models de probabilitat) cada una índica una probabilitat que veu el model, mirem que indiquen per aquests dies:

Observeu com avui el tenim negatiu -0,4 per tant estem en zona de no bloqueig, amb un zonal més trencat i meandres del JET, com ha passat fa pocs dies, el fet que hagi estat negatiu anteriorment com us he comentat no té tanta importància la comença a agafar ara a novembre.

Ens modelitza a 7,10 i 14 dies, us posa el mean (mitjana) en cada un, on pròximament tindríem un cert bloqueig (NAO positiu), per tant a partir de la setmana vinent fins a quasi 18 de NOV l’aixeta atlàntica es tancaria sense ser molt fort per tant tampoc assegurat al 100%.

Model Europeu ECMWF:

Aquest model ens va a 8 dies a diferència del de la NOAA que treballa a 14 per tant un grau de fiabilitat més alta, el gràfic és una mica més complexe però entrem a analitzar-lo:

Aquest model el podeu trobar a:

https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/products/medium-trajectories?forecast_from=latest

Observeu tenim dos eixos, l’eix clàssic de les “x” que s‘anomena EOF1 i és on es representa el NAO, en el centre el 0 (punt neutre del NAO) en la seva dreta NAO+ i en la seva esquerra NAO-. Per tant a nosaltres sempre ens interessarà estar al quadrant esquerra inferior el que posa Bloqueig Negatiu i NAO-. Les X de colors que veieu són els ensembles o models de probabilitat en que treballa el model, cada color significa on col·loca les X en funció de les hores, a més hores menys probabilitat si mireu el model va a 192h uns 8 dies. L’eix de les “y” o com posa el model EOF2 és l’eix que ens mesura si hi ha bloqueig positiu és a dir moltes anomalies positives a 500hp o tenim un bloqueig dominant negatiu és a dir lloc on hi han anomalies negatives i per tant espai per les baixes pressions i fronts, el que ens agrada.

A curt termini com podeu observar la tendència és la d’un NAO positiu per tant fins d’aquí 6/8 dies no comença a posar ensembles negatius, amb una possibilitat més gran d’obrir l’aixeta atlàntica i per tant de tindre fronts creuant la península.

Recordeu no és un mantra elementalment poden entrar baixes o BFA però l’index ens indica que la probabilitat és molt més baixa.

Quin és l’espai que ens agradaria que mostres?? doncs com us he comentat el quadrant inferior esquerra que seria perquè m’entengueu on les “x” i les “y” són negatives, us poso els gràfics d’en Simon Lee on s’aprecia clarament el que us comento.

I quina seria la previsió a llar termini de la NAO??

Observeu la tendència a ser positiu quasi fins finals de novembre principis de desembre, el que ens fa pensar que seria a partir del 25 NOV. cap endavant on tindríem possibilitats de fronts atlàntics amb les desitjades pluges i nevades. Recordar que parlem de l’atlàntic per tant a CAT moltes vegades estem molt més influenciats per la mediterrània, cosa que aquest índex no ho veu. El que ens dona moltes esperances és el llarg termini, on el model ara mateix veuria un mes de desembre, gener i febrer amb un NAO clarament negatiu i per tant amb molts números de dinamisme, com tot en meteo aquests models es van actualitzant, el que implica que pot anar variant, però avui dia ens fa posar un somriure.

2 comentaris

  1. Mireia

    Molt interessant. M’agradaria saber si la previsió de NOA negatiu a partir de desembre té a veure amb que aquest any hi hagi La niña?
    Moltes gràcies

    • alex

      Són teleconexions,que no van relacionades entre elles però que poden mostrar una tendència semblant com seria el cas.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑