Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

Cal destacar que els models estan veient configuracions que fa uns dies ni ho veien , que el model de la NOAA ha canviat notablement de com ho veia, de moment l’Europeu no, per tant, el que anem comentant, agafar-ho amb pinces.

La tendència dels dos grans models pel mes de maig , fa uns dies era completament homogènia, però ara per ara el model americà veu temperatures i precipitació en mitjana mentre el model Europeu temperatura clarament per sobre la mitjana i precipitació amb anomalies positives fortíssimes , és a dir sequera.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un maig lamentable amb temperatures clarament per sobre del que tocaria de 0,5 a 1 graus per sobre del que consideraríem un maig normal. Quant a precipitacions és terrible, ens posa anomalies positives i marcant una sequera molt notable, marcaria un zonal elevat que, per tant, faria passar totes les baixes atlàntiques per latituds molt superiors.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model és la cara amable, i anat variant més en funció de com a mínim marquen els mapes a una setmana vista, semblant al que va passar a l’abril i amb més encert que el model europeu. Clarament, ens mostra un maig amb temperatures en mitjana, a escala de precipitacions fins i tot en mitjana o una mica superior a la mitjana a la part més occidental i ponent del país.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 de maig i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell.

Aquesta setmana ens mostra en terra de ningú en l’àmbit sinòptic, amb barrera de solcs, la setmana 6/10 de maig més dominats per les altes pressions, de l’11 al 15 de maig en terra de ningú, i fins al 20 de maig lleugerament en altes pressions, per tant, marcaria situacions de precipitació per calor orografia amb l’ajut de lleugeres entrades d’aire fred en alçada a uns 500hp, que recordem que en primavera una -18 fa molta feina en l’àmbit de convecció.

Sincerament veient les actualitzacions dels grans crec que aquestes prediccions poden variar força , per tant, us recomano seguiment i creuar els dits.