Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Tres dies de #Bomboinfierno i Tempestes a la vista.

Quina bogeria de temps!!!, estem davant d’una situació completament excepcional, hem de recordar que estem a plena primavera concretament el mes de maig, i tindrem un temps de juliol avançat, de plena canícula de temps extremadament calorós, la bona notícia és que té data de caducitat i a partir de dilluns de manera progressiva les temperatures començaran a baixar, i el que sí que és més important avui sembla que dimarts ens visitarà una bossa freda encara incert el Seu recorregut de fins a -22° a 500hp que porta un canvi radical amb tempestes, calamarsa i pedra.

Si mirem els mapes a 850 hPa uns 1500 m d’altitud ens adonarem de la burrada de la massa càlida que tindrem a sobre, amb tota la caldera africana a tota la península de fet fins i tot ens trobarem que tindrem temperatures més altes en determinats punts a la península que en el mateix desert del Sàhara del qual prové.

Aquesta massa quedarà fixada sobretot entre avui divendres i demà dissabte, tant a Catalunya com a la mateixa península ibèrica, recordem que a Catalunya el record d’un mes de maig el té la població de Vinebre en 38,2° concretament el 12 de maig del 2012 , mentre per exemple a l’observatori Fabra la sèrie més antiga de la que disposem, el rècord que tenim és de 33,4° el 31 de maig del 2001. Per tant, amb el #bomboinfierno que ens envien amb amor des de la caldera africana, tenim molts números de superar diferents rècords.

Anem a analitzar aquests mapes de 850 hPa uns 1500 m, per exemple agafem la vertical de Barcelona, i ens preguntem a quina temperatura seria la que tocaria avui i tocaria uns 10° (mitjana climàtica), i a quina temperatura estarem per exemple demà dissabte i part del diumenge???, doncs arribarem aproximadament a 24° fins i tot algun exemple ens arriba a posar els 25°, això significa una anomalia de 14° per sobre de la mitjana climàtica, estem parlant de la mitjana climàtica del 1981 el 2010. Tenint en compte doncs els dies que ja portem de calor i com s’ha escalfarà el territori, podem pensar que podrem batre rècords i fins i tot per què no acostar-nos els fatídics 40°, en ple mes de maig a a les zones clàssiques de calor de Catalunya i molts punts de la península Ibèrica . No cal dir que molts i molts llocs tindran nits tropicals, el que vol dir no baixar de 20 graus de mínima, i perquè no??, alguna nit tòrrida??, serien nits on el mercuri no baixa de 25 graus, posats a fer a cremar-ho tot…, quin drama!!!

De fet, si mirem mapes de percentils podem observar com aquest color més Granat, ens indica que superarà el 100% del percentil, és a dir que no ha passat mai i concretament el model que us estic ensenyant ens mostra des del 1979 fins al 2021 és a dir 42 anys de sèrie. Com podeu veure àmpliament es superaran aquests percentils en diferents punts de la península inclosa Catalunya.

Té final aquesta situació???, doncs si!!! a poc a poc a partir de dilluns ens entrarà el que anomenem un sol, acompanyat d’una bossa freda, aquesta bossa freda o DANA el seu moviment és erràtic , significa que en despenjar-se de la circulació general els models no poden preveure bé el seu moviment, molt canviant i fins que no surtin els models més precisos els escalars no podrem assegurar el seu recorregut.

Avui dia models com l’europeu, normalment el més fiable (GFS una mica més cap al sud), sembla que l’embossament fred passaria de cara a dimarts per sobre de Catalunya amb isos de fins a -22 500hp, això és molt aire fred i ens preocupa per què tant aire fred amb el territori tan rostit, porti tempestes associades a calamarsa o pedra, però encara agafat amb pinces, estem parlant de més de 100 hores i en meteorologia amb precipitacions la probabilitat baixa molt.

Aquest cap de setmana a més de tindre aquesta calorada, ens visitarà un vell conegut, la pols sahariana sobretot ens afectarà a nosaltres entre dissabte i diumenge, tot i que avui divendres està afectant en molts punts al Sud peninsular i de l’oest peninsular, això encara farà una sensació d’escalfament més notable, per tant, paciència tenim data de caducitat i amb perspectiva que vindran precipitacions, esperem no facin mal, molta precaució amb els incendis forestals i a aguantar aquesta calor.

4 comentaris

 1. Gloria

  Sou uns cracks els únics que sempre dieu la veritat

  • alex

   Moltes gràcies!!

 2. Nuria

  El segueixo fidelment des de fa més de tres anys. M’encanta fer-ho. Enhorabona

  • alex

   Uauuuu moltes i moltes gràcies!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑