Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes de juny?

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models pel mes de juny simplement és CATASTRÒFICA!!!, agafats de la mà amb temperatures clarament per sobre mitjana climàtica, i amb dèficit notable de precipitacions i si sumem que hi ha punts del territori català que porten dos anys de sequera és per calçar-se, cada cop preocupa més la situació forestal i els possibles incendis, però anem a fer una anàlisi més detallat:

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un juny lamentable amb temperatures clarament per sobre del que tocaria, temperatures per sobre el normal d’1-1,5 graus més, i entre un 20/25% menys de precipitació de què tocaria, seguim amb el drama!! I el que fa posar completament la cara d’ensurt és que agafa tot el continent europeu i nord d’Àfrica el que ens fa pensar un JET en latituds molt superiors i un bloqueig anticiclònic important.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model normalment és la cara amable, però aquest mes no!! de fet va agafat de la mà del model Europeu temperatures entre 1-2 graus per sobre la mitjana climàtica, una burrada!!! i precipitacions clarament per sota la mitjana,és a dir sequera, l’única cosa positiva és que respecte europeu no veu al continent aquest bloqueig tant bèstia tant a nivell de temperatures com de precipitació.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 18 de juny i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell.

Realment si observeu sempre dominats per les altes pressions, o cosa que és el mateix anomalies positives, potser la setmana de l’11 al 15 de juny el model ens marca estaríem en terra de ningú, exceptuant les tronades al Pirineu per orografia amb entrades d’una mica d’aire fred, ara per ara el model no veu cap situació engrescadora i de fet seria molt semblant al que veu el model americà i europeu, en fi un desastre de juny, esperem que s’equivoquin!!

1 comentari

  1. Ana

    Magnifica la explicación.
    Deseando que se equivoquen y no pase. Miedito da

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑