Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

La tendència dels dos models pel mes de juliol, és de temperatures per sobre la mitjana, clarament inferior al que va ser juny, i menys precipitacions de la mitjana per l’Europeu mentre americà en mitjana, si sumem que hi ha punts del territori català que porten dos anys de sequera és per calçar-se, cada cop preocupa més la situació forestal i els possibles incendis, però anem a fer una anàlisi més detallat:

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un juilol no gaire engrescador, amb temperatures per sobre del que tocaria, temperatures per sobre el normal entre 0,25-0,5 graus més, i entre un 10/20% menys de precipitació de què tocaria, seguim amb el drama!! La notícia positiva fa uns dies ho pintava molt pitjor

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model normalment és la cara amable, i aquest mes ho és a mitges, temperatures en mitjana climàtica, però precipitacions c per sota la mitjana, és a dir sequera, l’única cosa positiva és que igual que l’europeu ha rebaixat força les anomalies fa uns dies era força més tremendo.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 18 de juliol i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell.

Realment si observeu tindrem setmana en terra de ningú setmana amb lleugeres anomalies positives, és a dir terra per altes pressions, exceptuant les tronades al Pirineu per orografia amb entrades d’una mica d’aire fred, ara per ara el model no veu cap situació engrescadora i de fet seria molt semblant al que veu el model americà i europeu, en fi un juliol més càlid del normal i en l’àmbit de precipitacions potser en mitjana o una mica inferiors a la mitjana.