Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Seguirem amb el #bomboinfierno a l’agost?, plourà?, fem un avançament avui dia.

Cada dia prenem més consciència de la situació d’emergència climàtica que ens trobem des del mes de maig ,arrosseguem temperatures anormalment altes amb  un mes de juny batent tota classe de rècords, i juliol tot i que no està superant records absoluts ( a casa nostre, alrres punts de la pemnínsula si) va per cap a ser un juliol per exemple més fort que va ser el del 2003 prenent com el 2003 el famós any on es van batre tots els rècords, però no hem d’anar gaire lluny ahir mateix a Anglaterra per primera vegada a la seva història va superar els 40° concretament a Londres es va arribar a 40,3.

Donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. I que encara no és la versió definitiva, d’avui fins a final de mes s’actualitzara. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un agost no gaire engrescador, amb temperatures per sobre del que tocaria, temperatures per sobre el normal entre 0,5 i 1 grau més,i la precipitació ha millorat, sembla la costa i punts de l’interior podrien estar en mitjana i si us fixeu Comunitat Valenciana amb taca blava, podem pensar en alguna DANA o baixa, amb vents de llevant? On ploura menys Pirineu i punts Catalunya central, per tant, en l’àmbit de pantans complicat.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model normalment és la cara amable, i aquest mes ho és a mitges, temperatures 1 grau per sobre mitjana climàtica, però precipitacions en mitjana i fins i tot Alt Pirineu per sobre mitjana climàtica, per tant, serien bones notícies com aquell que diu fa 4 dies veia una sequera molt forta. Tenint en compte les tempestes d’estiu d’agost, aquest mapa ens fa pensar aquestes podrien ser efectives.

Model Globo, ens agafa fins meitat de mes. Ens marca temperatura per sobre la mitjana d’1 a 2 graus, i la precipitació en mitjana la primera setmana d’agost i la segona lleugeres anomalies part més occidental nord del país.

Resumint, queda clar que tindrem temperatures per sobre del normal, per tant, continuarem amb calor o molta calor, i la part positiva sembla tindríem precipitacions en mitjana, cosa que podria reduir el nivell de sequera que tenim pensant en les típiques tempestes d’agost.

6 comentaris

 1. Joan Gomà Bisbal

  Hola Àlex
  Moltes gràcies. Així com fa un temps sempre havia una bossa d’aire fred, finals agost primers de setembre, i és posava devant la costa catalana, ara sembla ser que és col.loca devant la valenciana. Amb el que no xuparem gaire. Veus possibilitats de que no sigui així?
  D’altra banda jo no em fio gaire del americà.¿Tu de quin et refies més?.
  Moltes gràcies.

 2. Francesc Ventura Llaquet

  No pinta del tot malament.Veurem

  • alex

   que no es torci

 3. Joan Maria Pareta

  Moltes gràcies Àlex. Els que tenim pomeres necessitem mínimes més baixes: així ens agafen color vermell.
  No baixaràn a mig agost, com cada any?

  • alex

   De moment els models no ho marquen :((

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑