Quin estiu!!!!, el #bomboinfierno i una xafogor insuportable, sumat a rècords absoluts de temperatures, i mitja Europa seca amb imatges com els parcs de Londres rostits, nova normalitat??, realment no se sap, però totes les projeccions climàtiques així ho apunten.

Portem bones notícies!!!, per fi una aturada i fins i tot parlarem a partir sobretot de dimarts 16 d’anomalies negatives, és a dir temperatures per sota la mitjana climàtica, és a dir per sota del que entendríem normal per aquestes dates.

Fem una mirada als dos models de probabilitat conjunta GEFS (americà) i IFS Europeu, que sempre ens donen una idea global i probabilística del que pot passar. Els dos models ens posen temperatures per sota mitjana climàtica de dimecres fins diumenge, fins i tot l’Europeu amb una baixada més notable i amb els ensembles molt agrupats, per tant, amb molta probabilitat que passi. La bona notícia, és que aniran acompanyades de precipitacions sobretot entre dimarts i especialment dimecres i part de dijous, no estem parlant d’una situació de pluja tot el dia, més aviat de xàfecs i patacs d’aigua acompanyats amb forma de tempesta, en el moment de fer aquest post encara no han sortit els models de meseoescala, els més precisos i que ens donaran més detall de la probabilitat, però entenent que a l’estiu les tempestes sempre són força inconnexes i imprevisibles.

Per què tindrem aquest canvi de temps tan notable?? Bàsicament pel pas d’un solc (vaguada en castellà), observeu en l’animació com el solc ens passarà d’oest cap a est entrant força la V i associat amb aire fred en alçada, si mireu GFS pronostica un nucli de fins -18 a -14, i això a l’alçada de l’any que estem és molt aire fred, per tant, situació de tempestes que poden ser severes en determinats punts. Podem dir estiu finalitzat? Noooooo de cap de les maneres, podem dir és un respir d’una setmana, on tampoc arreglarem el dèficit hídric, però com a mínim respirarem.

Per finalitzar us deixo uns quants acumulats de diferents models a unes 120 h per donar una idea de com pot anar la cosa, però recordeu no és una foto fixe i canviaran a cada actualització.