Bones:

 
Doncs anem al capítol dos de com serà aquest hivern. Com vam comentar en l’anterior post divulgatiu l’índex AO, ens serveix per saber si l’aire fred continua refredant-se a l’hemisferi nord, i per tant subjectat per unes profundes corrents d’aire que no el deixen sortir, i com a conseqüència cap fredorada a casa nostre, situació on el AO és positiu, o bé si aquestes corrents es debiliten , i per tant l’aire fred del vòrtex viatja cap al continent Europeu o cap a Canada i EEUU, (recordeu els dos centres), i per tant tenim invasions fredes severes, cas en el que l’índex és negatiu.

Ara anem a parlar de l’altre índex el NAO (Oscil·lació del Atlàntic Nord ). Aquest índex per explicar-ho de manera fàcil, ens parla dels dos grans centres que tenim i la seva posició: Anticicló de les Açores i la borrasca de terranova a Islàndia . Si aquest centres es mouen més amunt o avall , ens pot provocar mal temps amb pluja o neu, o bon temps amb sol i contaminació. Igual que l’anterior índex mesura una diferència de pressió de dos centres :Ponta Delgada, en las illes Açores, i l’altre l’estació islandesa de Stykkisholmur.. Si l’índex és positiu (en la gràfica per sobre el zero) els dos centres estan on els hi toca i per tant la majoria de borrasques que neixen a terranova aniran a petar al nord d’Europa quedant la zona del sud molt més seca de precipitació, per tant Catalunya a dues veles!. En canvi si l’índex és negatiu els dos centres es mouen, no estan bloquejats i per tant el camí natural es talla i afavoreix que les borrasques de terranova viatgin a latituds inferiors i per tant a casa nostre provocant mal temps amb pluja i neu, si és hivern. Per tant un molt bon índex per tindre pronòstics a mig termini amb una certa fiabilitat. Recordeu que els traços vermells ja són ensembles de probabilitat per saber si anirem a un índex NAO positiu (per sobre zero) o negatiu per sota zero. Us deixo la d’avui, per tant mirant l’ullet potser potser d’aquí uns 10 o 15 dies s’obra la possibilitat de baixes cap a nosaltres importants. Salut i Meteo!! Proper post el cicle solar, èpoques més energètiques o més apagades.