Bona nit:

Doncs ja estem amb la famosa nevada de Sant Josep, i si, nevada en tindrem però amb uns registres molt poc significatius ,exceptuant alguns (pocs) punts del Pirineu occidental en la seva vessant nord, tant a nivell de neu com de precipitació. Finalment es despenjara una bossa freda, que lamentablement no ens afectara de manera directa i anirà més cap al Nord d’Africà portant precipitacions cap les illes balears, una mica comunitat valenciana i potser a finals de setmana es podria reactivar cap el sud de la península.

Aquesta matinada tindrem precipitacions de neu i pluja, la cota de neu es pot desplomar força fins i tot arribar als 800m, us poso mapa segons meseoscalar WRF-NMM amb 2 km de definició, tant de neu com de precipitació, el model és dels més precisos, ja que treballa a 36 hores amb una definició molt petita en km, fa la prèvia agafant punts cada 2 km amb format horitzontal, penseu que el GFS en sortida determinista treballa a 0,25 graus es a dir a agafa la prèvia agafant punts cada 25km de distancia.

I a partir d’aquí què??? Quan tindrem les pluges desitjades??? Aquest dimecres al vespre, sobre les 11 de la nit , començara la primavera, per tant l’estació que marcara l’estiu , tant per les reserves d’aigua com per la sequera en els boscos. Fem primer un cop d’ull al meteograma , que sempre ens dóna una visió a mig termini. Mirem el de Barcelona que el podem aplicar a qualsevol punt de CAT:

Doncs el panorama segueix sent per plorar, tindrem fred fins dijous (les estacions podran fabricar neu artificial a tope), per divendres entrar en normalització de temperatures, el drama com podeu observar segueix sent les precipitacions, no es mostra cap cosa fins el 30 de març exceptuant el d’aquesta matinada. Seguirem estant en l’influencia de la cunya anticiclònica. Potser cap el 24 en el Pirineu podria tenir alguna precipitació i nevadeta però de moment de poca cosa. Com us he explicat varies vegades, el índex NAO (us deixo enllaç on ho explico: https://alexmeteo.com/2018/11/08/index-nao-hiverns-secs-i-temperatures-elevades-o-freds-i-tempestuosos/) ens pot marcar la tendència de quan podrem tenir la retirada de l’anticicló de les Açores i la possibilitat de fer baixar les borrasques de terranova, mentre aquest sigui positiu, és a dir per sobre de zero seguim amb influència anticiclònica, amb poques precipitacions i amb petits moviments que poden donar entrades de nord que a casa nostre , que acostumen a portar poca cosa. Doncs no hi ha manera!!! si mirem gràfic, mireu que els ensembles (models de probabilitat en vermell) la majoria per sobre del zero fins ja principis d’abril, per tant difícil que tinguem un gir amb les precipitacions a curt mig termini.

Per acabar fem una ullada als estacionals de la NOAA pel mes d’abril, a veure que ens diuen, tot i que són models molt genèrics últimament marquen pautes generalistes que es compleixen: Doncs a nivell de temperatures Abril, estaríem en mitjana ni fred ni calor les que tocaria per un mes d’Abril per dir-ho fàcil de tota la vida, us deixo mapa anomalies de temperatures a 2M:

I a nivell de precipitació, segons el model de previsió estacional americà, estaríem en mitjana i fins i tot en la part més occidental de Catalunya per sobre la mitjana:

Per tant ens fa ser optimistes, que aquest mes d’abril trenquem aquest no-hivern que hem patit i com a mínim disfrutar d’una primavera com toca.

Salut i Meteo