Bona nit:

Com ja hem comentat fa diferents dies el canvi de temps el tindrem cap el 1-4 d’abril , segons marquen la majoria de models a mig/llarg termini ,tenint en compte que estem a 200h i per tant la probabilitat modelista es redueix molt, però tot apunta que entre aquesta franja de dies tindríem la precipitació desitjada. Farem una ullada a diferents models per intentar aproximar el màxim possible una previsió a tant llarg termini.

Abans d’entrar a detallar els models mirarem els dos índexs que en cada previsió ens serveixen de guia. Primer el NAO, recordeu que mentre estigui per sobre del zero les altes pressions tenen abonament per continuar agafant-nos, tot i els ensembles (els models de probabilitat conjunta, amb línia vermella) segueixen baixant la majoria segueixen per sobre de zero, per tant a curt mig termini el Açoria pot seguir basculant i agafant-nos de ple.

L’altre índex el AO ens pot servir per saber si l’aire fred pot arribar al continent, entenent continent la part occidental (la nostre) i l’oriental, de fet el AO ha estat aquest hivern molt negatiu amb diferents ocasions però totes les invasions fredes han anat cap la part oriental a l’Est d’Europa. Ara per ara el AO que esta molt positiu tendeix a baixar i fins i tot hi ha ensembles que es posarien negatius però recordem que són 20 per tant que dos o tres baixin la probabilitat és més baixa, per tant sembla que no tindríem una glopada freda important en aquest primers dies d’abril, penseu que tant el NAO com el AO es mouen paral·lels a la sortida de 384h del model americà.

Comencem mirant el GFS, i ens centrarem amb el GEFS (el model probabilístic en conjunt, el que mira 20 possibles sortides amb petites variacions, més la de control sense variacions):

Com veieu les temperatures a partir de demà entraran en mitjana (linea vermella i blanc juntes més o menys). Si que veiem que el model té una mica de dubtes cap el 27 i 28 on una serie de ensembles mostren una tendència de negativatització, si mirem els espaguetis veiem que el model no ho té gens clar:

i si us fixeu pocs models mostren la curvatura cap abaix de Catalunya, que ens mostraria el geopotencial baix i per tant la possible entrada més freda a casa nostre i possibilitat de ruixats, per tant el que us deia poca credibilitat ara per ara. Per tant l’escenari és mirar cap a principis del mes d’abril el 1 al 4 d’abril, i un ullet al 6. Els mapes de sortida determinista són engrescador però aquestes sortides a tants dies vistes no tenen gaire credibilitat però si sembla pels moviments lents que va fen l’Açoria aquest escenari seria cada cop més possible.

Us poso el mapa dels espagueitis cap el 2 d’abril, perquè us fixeu que la probabilitat és baixíssima, no de que passi ,sinó que la fotografia sigui aquesta, això si la tendència és bona i és on ens agafem, a més si mirem els estacionals de la NOAA (https://alexmeteo.com/2019/03/20/com-sera-la-primavera-del-2019-analitzem-estacionals-nooa/)

Que ens diu el model Europeu o ECMWF, el problema d’aquest model és que treballa a 240h tant en la seva versió EPS (model de probabilitat en conjunt, ensembles el que seria el GEFS en GFS) i la seva versió determinista. La seva versió EPS seria neutral sense altes ni baixes pressions geopotencials, però en canvi en la versió determinista marcaria una tendència de baixos potencials per tant sembla que també veu a llarg termini la retirada del Açoria, no posem imatges ja que no esta permès en aquest model.

Model GEM o canadenc i JMA o japonès:

Els dos models treballen a 240h i a 264h i una mica com l’Europeu marquen la tendència de la retirada del Açoria i per tant l’obertura de les baixes pressions geopotencials. Resumint doncs dóna la sensació que com venim comentant potser abril si serà un altre cosa molt diferent als mesos de desembre, febrer i març que han sigut completament anticiclònics. Salut i Meteo