Bona nit:

Sortida espectacular de models, i molts ens comencen a portar les bones noticies desitjades seria el resum ràpid, la següent reflexió ho seguim tenint que agafar amb la precaució d’estar parlant a 170/240h per tant tram de #meteoficció elevada, però amb símptomes com comentàvem en l’anterior de post de canvis a la vista. Anem a fer un anàlisis una mica riguros ,i el primer que farem és mirar el model de probabilitat per conjunt el GEFS que sempre ens pot donar una idea de com van els trets, fent una paradeta primers els nostres estimats índexs AO i NAO. El AO ens mostra clarament ensembles amb tendència a ser negatius, per tant afavorint entrades fredes al continent, mentre que el NAO segueix positiu, algún ensemble busca ser negatiu però recordem en són 20 ,més la sortida de control ,per tant poca probabilitat i per tant l’ombre del Açoria damunt nostre, això no vol dir com ja ha passat que pugui recular uns dies i afavorir l’entrada de baixes però en principi per explicar-ho de manera fàcil tindríem la seva ombra aprop.

Com podeu observar fins el dia 1 no s’observen precipitacions, i a partir d’aquí tenim muntanyetes quasi fins el 10 d’abril, unes més baixes i d’altres més altes, per tant com ja apuntàvem fa quasi una setmana el canvi desitjat sembla començaria aquesta franja de 1-4 dies

Ara la pregunta és obvia, molta pluja? Neu? Neu a cotes relativament baixes? Queda un món per definir de fet estem parlant en un interval de 170h a 240h per tant com tantes vegades hem comentat en un tram d’incertesa molt i molt elevat, o el que és el mateix amb probabilitat baixa, però si fem una ullada a els diferents models en les seves sortides podem agafar una idea:

Mirem les sortides deterministes del GFS, Europeu, GEM i JMA, podríem agafar molts més però no acabaríem.

El GFS en la seva sortida 12Z (amb radiosondatge) espectacular, ens dóna precipitació a partir del 2 sobretot i ull posa una entrada freda tant bestia que donaria neu fins i tot a punts del Nord Est de CAT, per mi cap credibilitat ara per ara (el fred i neu a cotes baixes), però si li donaria més credibilitat a la baixada de pressió i a alçades geopotencials molt més baixes que obririen les portes a la formació de baixes. Mirem uns mapes del que hem comentat:

Fem una ullada tant al GEM (canadenc),Europeu (ECMWF) com JMA (japonès). Els tres treuen bones sortides. L’Europeu per exemple veuria una bona nevada al Pirineu cap el 3 d’abril i una regada més cap al nord est, com sempre no posem imatges d’aquest model al no estar permès. Si mirem GEM i JMA les baixes pressions apareixerien en aquest interval del 1-4 d’abril, mirem exemples, el canadenc també ens posaria precipitacions interessants cap el 3.

Per tant seguim veient els canvis, la fotografia no serà aquesta, però de moment seguim veient que potser abril serà el mes desitjat en les precipitacions i encara nevades al Pirineu, seguirem fixant la mirada als models de probabilitat conjunta són els més efectius a tanta distància. Salut i Meteo