Bona nit:

Ara si, tot sembla indicar que com hem anat dient i publicat (prèvia del 21) entre el 31 i el 1 d’Abril tindrem una molt bona regada a tota Catalunya i una nevada que pot ser maca al Pirineu oriental sobretot. Anem a fer un anàlisis més detallat del que pot passar tant a més curt termini i potser la bomba freda que podem tenir a final de la setmana vinent, que des del meu punt de vista té forces números.

Comencem a analitzar com sempre el AO i el NAO per veure quina és la previsió del model en conjunt en les seves pressions i per tant amb l’afavoriment del fred i les baixes. Comencem amb el AO, tots els 20 ensembles, menys un per sota al zero (i molts amb valors molt negatius), per tant la probabilitat altíssima de tindre aquests primers dies d’abril una entrada freda, cosa que models en mà ara podria passar 4 o 5 d’abril:

Analitzem el NAO, que com ja sabeu és qui ens ha fet portar el Anticicló Açoria i les seves falques amb un zonal permanent tot l’hivern, la tendència és clarament a baixar i posar-se neutre (al voltant del zero) o fins i tot si ens fixem uns 5 ensembles dels 20 estarien per sota , la resta tenen una clara tendència a baixar, per experiència quan el AO és clarament negatiu arrastra el NAO a fer-se negatiu, per tant amb aquesta sortida tant bestia del AO em fa pensar que el NAO es veurà obligat a afluixar i per tant a obrir que les alçades geopotencials siguin clarament amb anomalies negatives i per tant donant peu a les baixes.

Primer de tot aquest divendres podríem tenir cap la tarda uns anecdòtics ruixats de neu cap el Pirineu occidental, però molt poca cosa. Dissabte tindrem un dia amb núvols i sol, però la traca és diumenge, ja cap el mati els ruixats arniant escombrant de sud a nord i cap el migdia tot el país estaria cobert per la pluja, que seria sostinguda fins dilluns migdia tarda, per tant podem tenir acumulacions molt maques, us he posat al principi el que veu el model americà a dia d’avui. I la neu?? Al ser fluxe de llevant el Pirineu que sortirà més beneficiat és l’oriental, mireu segons meteoexploración l’acumulat a 5 dies: el model ens posa acumulats de 20/25cm però ara mateix estem a unes 80h i això encara pot variar, us poso exemple meteograma de la molina i el model numèric per fer-nos una idea:

Com veieu la cota estaria rondant els 1600/2000m anirem afinant a mesura surtin els models meseoscalars, els més precisos cap unes 48h. Per tant molt i molt bona noticia.

Ara anem a fer una mica més de bruixot, mirant models de nou a unes 168h, per tant en tram de probabilitat més baixa o com ens agrada dir #meteoficció elevada. Aquí el GFS i l’europeu segueixen mostrant un canvi que podria ser contundent, aquesta setmana vam tenir el “subidon” cap el dia 3, però ara sembla que els dos models acosten una fredorada important entre el 4 i 5 d’abril. Estem parlant a moltíssimes hores però els mapes són engrescadors, el model per conjunt a tantes hores no ho pot veure i per tant tenim que mirar les deterministes però si us fixeu la seva dispersió ens dóna pistes. Gent per fi sembla que ara si , tindrem moviment del bo per tant #gasssssss i Salut i Meteo