Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Previsió 4/4. Nevadón als pirineus i regada general

Bona nit:

Ja estem a les portes d’un altre episodi de neu i pluja a tot el territori. Una bossa freda que es despenjara per l’oest peninsular ens farà diana sobretot entre divendres tarda nit i dissabte matinada, deixant un dissabte insegur plujós i amb neu quasi fins la tarda. Anem a d’estripar una mica la previsió: Una bossa de -34 a 500hp entra a la península ja divendres posant a casa nostre uns -30 , i diumenge arribant la part més freda amb pics de -34. Per tant el ingredient bàsic per la convecció i la formació de tempestes ja el tenim molt aire fren en alçada (uns 5.500m), a capes mitges a 850 hp tindrem entre 0 i -2 amb una alçada geopotencial relativament baixa uns 1420m cosa que provocara que diumenge la cota de neu als pirineus pugui baixar entre els 600/700m, dissabte i divendres es mantindrà cap els 1200/1400m.

Començara a ploure d’oest cap a Est ja divendres, models en mà avui la nevada cap a Taüll i zones del pre Pirineu (potser Alt Aran i Baqueira tardaran més) començara ja cap el mati calculo a les 11, i a mig mati arrancaran precipitacions costa daurada i punts de l’interior de Lleida, i ja serà a la tarda a partir de les 18 cap les 21h on s’aniran estenent d’oest a Est i la nevada a tot el pirineu es generalitzara, per tant follón de transit assegurat, porteu el cotxe equipat si pujeu demà!!!! La nevada es mantindrà ferma durant la matinada de dissabte i ja serà dissabte al mati quan cap les 10/11 parara, sense obrir-se però segurament no serà ja fins la tarda que es tornara a reactivar, la precipitació a la resta del país seria més puntual preferentment punt de l’oest de Lleida. Mirem una mica que ens diuen els escalars Arome (aquest arriba fins dissabte mati) i escalar Arpege amb acumulat fins diumenge: Com veieu la part més sud de la serralada serà la més beneficiada i podem parlar de gruixos de 15 a 30cm o més, per tant situació que es presenta maca segons aquests models

Us deixo mapa de previsió de precipitació acumulada segons GFS en versió determinista fins dissabte, fins diumenge i model meseoescalar WRF-NMM a 5km fins diumenge migdia (on arriba)

Diumenge continuara sent un dia insegur, però tot sembla indicar que al mati més o menys estaria sense precipitació i a partir migdia i sobretot tarda, la precipitació i la nevada (a cota molt més baixa) aniria guanyant terreny, aquesta informació ja l’anirem actualitzant a mesura els models meseoescalars ja ens aportin més dades. Seguim en ratxa perquè si mirem el GEFS (probabilitat en conjunt) ens segueix mostrant una setmana de moviment i #gasssssss que ja anirem comentant. Bon finde i Salut i Meteo!!!

2 comentaris

  1. Juan Bernat

    Me gusta las esplicaciones muy entededoras

    • alex

      Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑