Bona nit, a les portes de la setmana santa i a les portes d’un canvi de temps notable, que ens visitara entre dijous tarda nit i sobretot divendres, ara per ara on tinc més dubtes és dissabte diumenge tot i que farem un petit avanç. Una perturbació atlàntica entrara per l’oest de la peninsula associada a una bossa freda en alçada (no en capes mitges) coneguda com DANA tot i que al tenir tant poca baixa pressió ens fa dubtes amb la nomenclatura.

Tindrem un fluxe de llevant que portara ja a partir de dijous tarda nit de ponent cap a l’est i sobretot tot el divendres a partir del mati què és quan el vent girara més a llevant i per tant les pluges anirant fent litres, si mirem acumulats segons sortida determinista GFS 12Z (amb radiosondatge), aquest model ens mostra quantitats fins dissabte matinada que podrien oscil·lar entre 30/40 a 70 litres, us deixo mapa precipitació acumulada fins dissabte matinada.

No és un front que porti una gran nevada al pirineu, de fet serà al contrari ja que la cota ara per ara la veig alta entre 2200/2000m i això fara desfer molta neu en cotes baixes ja que caura força aigua (20/30 litres), el problema és que tindrem poc aire fred tant a 500hp (uns 5.500m) entre -18/-22 però sobretot a 850hp (uns 1500m) d’uns 7 a 5 graus, tot i això si precipita molt per l’efecte desplome la cota podria baixar als 1900m però amb una neu molt humida. Estem parlant a més de 100h i aqui encara no podem tenir els models meseoescalars que són els més efectius en precipitacií i cotes de neu. Us deixo mapa acumulació de neu a 5 dies segons model WRF-ARW de meteoexploracion, com veieu els gruixos seran notables però a cota alta a partir d’uns 2200m.

Fem una ullada ja a dissabte i diumenge, previssió molt complexa per la variabilitat de la posició de la baixa i les moltes hores per endavant, com sempre mirem el model de probabilitat en conjunt basat amb el GFS el GEFS 12Z, Ara per ara els models marquen que dissabte les precipitacions quedarien restringides sud de Catalunya, i que diumenge es reactivarien les precipitacions més NE Cat i pirineus però agafant les pluges quasi a tot el territori. Ara per ara torno a repetir tant dissabte com diumenge força a l’aire, ho anirem actualitzant.

Per demà poca cosa, una cua de front que deixara ruixats de poca cosa i uns 7/10 litres cap el pirineu amb cota alta uns 2100m. Us deixo Arome a 1,3 perquè tingeu una idea. Salut i Meteo