Bona tarda:

Tornem a tenir una nova situació de plujes que podran ser força generoses tenint en compte que estem en ple mes de juliol en el que anomenem el període canicular, que va del 15 de juliol al 15 d’Agost l’epoca més calida i seca de l’any. Portem diferents posts parlant del AO i el NAO, doncs ahir l’AEMET va informar que per primera vegada es va superar el record absolut (i es sumaran més dies) de 80 dies negatiu, té diferents interpretacions però de manera resumida fa que l’Anticicló de les Açores estigui en una latitud més baixa i deixa passar bosses fredes que es despengen i que si estigues l’Açoria no podrien entrar, això fa que en un primer moment ens entri per la circulació de vents l’aire calent africa, però desprès acostuma a fer un recorregut d’oest cap a Est i a nosaltres en acostuma arribar en forma de solc, portant aire fred en alçada i al ser juliol amb tanta calor i mar molt calent ja tenim molta energia per fer crexer tronades importants. Mirem els diferents indicadors que tenim per demà:

Tenim valors CAPE suficients per fer creixer bolets que poden portar tronades maques, recordeu que a partir de 500 j/kg tenim gasssssss. Un altre ingedient aire fred en alçada: tindrem uns -10 a 500hp uns 5.500m per tant suficient combustible tenint en compte la calor de juliol i el mar.

Les precipitacions aniran arancant d’oest cap a Est, agafant en un primer moment la part més occidental del territori, crec que cap les 11 podrien ja anar entrant i al migdia la majoria de precipitacions estaran en el pirineu + pre-pirineu i l part més nord de la Catalunya central, on veig poden caure les precipitacions més importants seran en el pirenu oriental, es podrien recollir fins a 30 litres, però molt de compte perquè els models aquets últims dies estan molt irregulars, sortint tempestes on no s’havia previst res, per tant no descart-ho la possibilitat de ruixats en altres punts del país. El sud de Catalunya també rebrà preciptacions que poden recollir uns 10 litres o més. Us deixo diferents acumulats perquè agafeu na idea del Arome , Arpege i WRF-NMM que com podeu observar tenen diferencies i això que són models mesoescalars i per tant els més fins.

Dijous tornarem a tenir tempestes pirineu i pre pirineu i podrien arribar a la Catalunya central, per tant no us fieu si volteu pel terç nord del país tindreu números de veure ploure i sentir tronar. Per tant dia inestable, en aquest cas més a partir del migdia no tant de bon mati, anirem actualitzant a can twitter i grup face les precipitacions per dijous.

A partir d’aqui divendres quedaran algunes precipitacions que ara per ara es veuen de caràcter més lleu, però que anrem actualitzant. El que si que tenim clar és que el cap de setmana les temperatures pujaran cap amunt sense cap onada de calor però d’on vindrem sentirem la caloreta.

I ara com ja sabeu la meva miradeta al llarg termini, #meteoficció power, com sempre tenim que fixar la mirada a la probabilitat per conjunt o GEFS, sembla que cap el 24/ 26 Europa Central sobretot Frnaça i Alemnaya podrien rebre una calorada important, però no de tanta durada ja que a partir d’aquí hi han models que posen una entrada freda i d’altres que la mantenen en mitjana, gent mentre tinguem n NAO i AO negatius seguirem amb força incertesa cosa molt i molt estranya en aquesta època de l’any, on la previsió meteorològica és relativament fàcil, anticicló, calor o molta calor i tronades de tarda al pirineu, però ara per ara això no és així.

Salut i Meteo