Buffffffff quina situació se’ns presenta!!!, una vegada més ens entra una bossa freda en alçada (una vaguada, DANA…) que ens treura tota la #fuetadainfernal3 que ha rebut principalment Europa Central, avui s’han superatels records de temperatura a Holanda i Bèlgica, i nosaltres una calorada de les bones. Doncs serà un canvi de masses espectacular, del dia a la nit, mireu per exemple el mapa d’anomalies que tindrem dissabte nit diumenge matinada i el que tenim avui, la massa blava escombrara literalment la caldera africana.

Intentarem fer una sinopsis del que creiem que pot passar, però estem davant d’una situació de tempestes i aquestes a diferència d’una baixa normal tenen comportament irregulars, però si que podem tenir una visió del que pot passar.. El canvi començara divendres tarda però sobretot a la nit, sortiran tempestes bàsicament d’oest cap a est principalment serralada pirenaica i agafant part de ponent i tocant Catalunya central. A mesura avanci la nit i sobretot durant la matinada, el gradient tèrmic que tindrem (diferència de temperatura) al ser tant gran farà que les tempestes agafin tot el pre-pirineu i la Catalunya central, ja podria ser al mati que ens trobéssim amb les tempestes arribant a la costa, aquest escenari sobretot serà entre les 8 i les 14h del migdia. ara per ara sembla que les comarques del sud serien les menys beneficiades, però compte estem a més de 80 hores i encara quan us estic fent aquest post no han sortit els models més afinats com Arome que van a 36 hores per tant pot canviar. A la nit de dissabte les precipitacions poden arribar a les Balears, jo les veig més a Menorca i Mallorca, Eivissa crec que no rebria res. Mirem acumulats d’uns quants models fins a on arriben per agafar una idea de la litrada:

Com veieu la litrada podria oscil·lar entre 20 i 40 litres sobretot meitat nord del país, un regal per boscos en ple mes canicular. La causa del que passara?? una bossa freda en alçada a 500hp (uns 5.500m),que com sempre ens entrara per l’oest peninsular fent el recorregut cap l’est, observeu que ara per ara el model americà la veu amb isos que arriben fins a -17 graus, una autèntica barbaritat, i molts punts del país entre -12 i 14, aquest és l’únic punt que em fa ser una mica prudent , ja que podrien ser tempestes fortes i en aquest punt de l’any determinades collites amb la pedra o calamarsa podrien patir, normalment el GFS rebaixa el fred veurem, tindrem que seguir índex com el CAPE per tindre pistes per on anirà.

I al final ullada del que pot passar a mig llarg termini. Mirarem el model de probabilitat conjunta, el GEFS. Diumenge aniria millorant tot i que no descarto que al mati costa pre litoral i costa nord gironina encara tinguin ruixats.. A partir d’aquí les temperatures pujarien ara per ara sense ser gaire altes (tot i que pujara en mitjana) i en principi sense precipitacions.

Sorprenentment per dir alguna cosa els famosos AO i NAO continuen mostrant ensembles negatius ja entrat l’Agost, si aquesta tendència continua tindríem repetició de jugada, és a dir bosses fredes que es despengen baixant força de latitud , primer enviant aire càlid de la caldera africana i desprès afectant-nos en forma de tempestes i mantenitn el açoria en baixes latituds, si això és així seguirem tenint #gassssss. Salut i Meteo