Estem a 48h d’un canvi de temps radical, un temps propi de tardor avançada, podem resumir-ho que entre divendres i dissabte ens portarà tempestes severes amb calamarsa i pedra, patacs d’aigua, pluja i la primera nevada al pirineu entre una cota que oscil·lara els 2200/2600m podent nevar puntualment per sota. El jet stream formara un solc molt pronunciat gens típic per l’època de l’any que estem que porta una bossa freda associada de fins a -22 graus a 500hp uns 5.500m alçada, pensem que a l’estiu amb isos de -12/-15 ja es poden formar tempestes molt severes, sumat a que avui i dijous s’està carregant de molta calor tota la capa més baixa, per tant a 850hp (uns 1500m) tindrem una panxa calenta que amb l’aire fred que arribarà provocara grans tempestes. per tant és una situació a seguir minut a minut amb les diferents actualitzacions dels models.

Aquest solc avançara d’oest cap a est i el que és més important ens afectarà de ple la seva part frontal què sempre és la més productiva a nivell de precipitacions, per tant entre divendres migdia i sobretot dissabte matinada les precipitacions seran noticia a tot el país, al ser una entrada de nord el mestral i la tramuntana intensifiquen molt sobretot diumenge provocant el clàssic rebuf provocant aiguats a tota la costa central i punts del NE.

Les precipitacions començaran divendres al migdia i serà la zona pirenaica & pre pirineu agafant ja cap la tarda nit la Catalunya central arrencant la festa de trons i llamps i a partir de la nit  també es generalitzaran a molts indrets progressant de nord a sud i avançant de sud-oest a nord-est. Durant la matinada de divendres a dissabte, les tempestes ja podrien ser fortes en molts punts dels país, i sobretot les rieres del maresme i punts de la costa ja poden començar a descarregar, dissabte molt i molt inestable però on més petara serà costa tarragonina de bon mati avançant al llarg del matí cap tot el NE, no cal comentar com estara l’estat del mar sobretot dissabte onades facilment entre 1,5 i 3m & diumenge amb el reforçament de la tramuntana el NE picarà.

I la neu?? A veure a mesura avanci el solc anirà entrant l’aire fred i la cota anirà baixant, calculo que cap dissabte al matí la cota rondara els 3000 però segurament serà el moment que precipita amb més força, provocant el famós desplome per tant cap el migdia ja podem tenir una cota rondant els 2400m, i seria entrada la tarda nit on es pot veure nevar a 2200m fins i tot puntualment els 2000m o per sota. Si mirem els mapes d’acumulat de neu, ja s’observen acumulats superiors als 10cm en forces punts, per tant tindrem la primera nevada de la temporada a cotes altes. i potser veure nevar a cotes mitges.

I ja per finalitzar us deixo acumulat del model europeu ECMWF, encara queda molt i són mapes orientatius per tant no ho agafeu com un mantra.