Com cada mes, fem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant a nivell de temperatura com de precipitació. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF.

Model Americà:

Aquest model ens presenta un mes de setembre molt bo, ja que les temperatures estarien en mitjana a tota Catalunya i a tota la península Ibèrica, fins i tot punts del Pirineu occidental per sota, la bona noticia seria que el Continent Europeu estaria també en la seva major part en mitjana i fins i tot diferents punts per sota (França, UK..), exceptuant la part més nòrdica escandinava i la part més oriental on el model veu clarament anomalies positives. En quant a precipitacions el model presenta una versió no gaire optimista al litoral mediterrani, això si sembla la costa catalana seria la única que estaria en mitjana la part més occidental amb anomalies seques molt importants. El model presenta que el nord peninsular seria més sec del normal, i curiosament el centre i sud de la península en mitjana. El continent europeu serien més bones noticies o en mitjana o per sobre mitjana majoritàriament.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model és la creu, completament diferent a l’americà, preveu clarament temperatures per sobre la mitjana i precipitacions per sota mitjana, per tant una versió poc optimista. De fet ja portem diferents mesos amb divergències notables entre els dos models, i aquest mes d’Agost que finalitza sembla Europeu ho ha encertat més, juliol va ser Americà, en fi són el que són aquests models.

Com veieu (previsions meteocat model copernicus) el model preveu que Catalunya estaria entre 0,5 i 1 grau per sobre la mitjana, com la majoria del continent Europeu i solament es lliuraria les illes britàniques que estarien en mitjana i alguns punts de Portugal i terres escandinaves. En quant a precipitacions la major part de Catalunya estaria per sota la mitjana i solament la costa i part Pirineu oriental estarien en mitjana, i la península majoritàriament per sota, exceptuant punts del nord peninsular com el cantàbric. En quant al continent un escenari molt irregular la part més nòrdica amb més precipitació, diferents punts en mitjana i cap el sud moltes anomalies positives.