Estem a les portes de començar la tardor, l’estació dels colors, del bosc, dels bolets i l’olor de llar de foc, aquesta estació va del 22 de setembre fins el 21 de desembre, i com sempre ens preguntem com serà? Tenint en compte que ens movem amb tres mesos, si una predicció a més d’una setmana té la fiabilitat que té, a un mes encara menys, doncs a tres mesos ens ho agafem com el què és una pinzellada del que els models veuen una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà de forma general tant a nivell de temperatura com de precipitació. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF.

Model Americà:

Doncs realment aquest model ens pinta una tardor trista, ja que ens planteja anomalies de temperatura i precipitació per sobre la mitjana climàtica , els tres mesos ens pinta de 0,5 a 1 graus de temperatura per sobre la mitjana, solament un petit sector del NE català estaria en mitjana climàtica. Dels tres mesos octubre seria l’únic on no hi haurien anomalies i seria novembre & desembre on el model veu la temperatura per sobre la mitjana. En quant a les precipitacions tampoc veu bones noticies, tindríem deficiència de precipitació sobretot en la zona més occidental del país inclòs el Pirineu i sembla solament es salvaria el sector del NE, aquí els tres mesos veurien la mateixa situació descrita en la part global.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model preveu també a nivell de temperatures anomalies per sobre la mitjana i en canvi és una mica més optimista en les precipitacions ja que veu la major part en mitjana exceptuant punts del Pirineu occidental, per tant una versió poc optimista. Sorprèn una mica si féssim un anàlisis dels mesos la precipitació que veu per el més de Novembre amb precipitacions clarament per sobre la mitjana a tota la costa i part del Pirineu oriental, mentre el Pirineu occidental estaria per sota, es podria produir una tendència de més vents de llevant que produïssin precipitacions importants en aquest sector.