Una pontentíssima bossa freda que ens arriba directament des de l’Àrtic comença a entrar a les illes britàniques i serà divendres quan afectara a tota França amb isos de -27 /-28 a 500hp uns 5.500m. A nosaltres ens afectara amb forma de solc en el seu pas del front fred amb isos que poden arribar a -25 però passara rapidíssimament (unes 6 hores) quedant moltíssim aire fred a capes mitges uns 850hp (1500m) fins dissabte.

La clau per entendre la nevada que tindrem al Pirineu sobretot l’occidental amb gruixos que poden arribar als 50cm o més esta en alçada, concretament a uns 300hp ( Uns 10KM alçada) el conegut com a JET STREAM, aquest per la seva direcció NW arrancara molta humitat i petara de ple a la cara nord del Pirineu, provocant nevades quantioses i potents, al vindre tant fort (km/h) i de forma força perpendicular farà saltar la nevada a la cara sud, això si amb nevades no tant quantioses creiem que serà divendres nit i primeres hores matinada de dissabte.

Anem a destripar com anirà la nevada, aquesta tindrà clarament dues fases la primera ja des de divendres mati, i sobretot intensificant-se divendres tarda/nit i primeres hores de la matinada de dissabte on la cota anirà baixant fins a cotes moooolt baixes per ser un mes de setembre. La cota es situara entre 1300 (moment més baix, potser es veu nevar per sota) als 1500m Pirineu occidental Divendres mati cap les 6 ja es situaria cap els 1700m sent a la tarda nit i matinada de dissabte quan s’estabilitzaria als 1500m baixant puntualment als 1300m. A la cara sud Pirineu la cota seria força semblant però la situaria entre uns 1600/1400m ja que per el recorregut de l’aire fred tardara una mica més en arribar i la precipitació al no ser tant quantiosa no afavoreix tant el desplome. Així veu Arome com anirà la nevada fins les 2 de la matinada que a dia d’avui és on arriba el model però sent la fase més productiva i amb les cotes més baixes.

La segona fase ja serà a partir de dissabte mati i tarda on a partir de mig mati la cota pujara cap els 2000m i diumenge estarà ja a cotes altes uns 2500m, però seguira sumant cm dels 2000m cap amunt. Si mirem acumulats de models doncs increïble per ser setembre, us poso Arome fins on arriba i el model WRF i Europeu:

Per finalitzar no ens hem d’oblidar del vent protagonista ja divendres al mati amb el mestral i la tramuntana, afectant també costa Brava, barcelonès i molts punts del territori català serà fort i potent, amb ratxes de 80/100kmh, no cal dir que la situació marítima tant a les illes com al litoral català serà molt complicada amb onades de 2 a 4 metres en funció del punt on ens trobem.