Portem dies parlant de les teleconexions i acabarem el mes de novembre com un dels pitjors que hem tingut per anomalies de temperatures, sobretot exceptuant la llevantada dels primers dies sense cap precipitació fins aquests últims dies. Quant vam fer la previsió de com podia anar l’hivern vam fer un anàlisis de diferents índexs que representen les teleconexions, anem a fer una ullada si tenim possibilitat de tindre alguna entrada freda amb cara i ulls els propers dies.

Mirem el AO i el NAO

Recordem que el AO (Oscil·lació Àrtica) ens marca com esta el vòrtex troposfèric i com reté el fred o el deixa anar, amb un AO positiu què és d’on venim el vòrtex esta compacte i per tant el fred es manté tancat a la zona àrtica (baixes pressions). Observeu com el model en els seus ensembles (diferent possibles sortides) té una tendència a posar-se neutre i fins i tot negatiu a 10 i 12 dies el forecast (previsió) en la seva mitjana dels ensembles ja ens els posa negatiu, i aquest punt és on el vòrtex es desorganitza i permet llengües fredes latituds mitjanes, per tant obrim la possibilitat a entrades fredes.

El NAO (Oscil·lació Atlàntic Nord) ens marca sempre la força del vent d’oest cap a est és a dir si el JET el tenim fort (el zonal) i fa de barrera horitzontal deixant que totes les borrasques de la fàbrica de terranova viatgin cap a latituds altes i deixant quasi el continent sense possibilitat de precipitacions i amb zona de bloquejos positius. Per tant al igual que el AO ens interessa un NAO negatiu per permetre entrada de fronts atlàntics, doncs com veieu la previsió és que entre 7 i 14 dies passi de neutre a negatiu en la seva mitjana d’ensembles, per tant possibilitat oberta a entrada de fronts atlàntics cap la península, de fet l que estem tenint.

Si mirem el vòrtex estratosfèric res a dir com una pedra esta fortíssim i a uns nivells de congelador brutal, vents zonals a 10hp fortíssim, tancant completament amb un cicló reforçat, bona senyal de cara a finals de gener per un possible escalfament estratosfèric, i les seves conseqüències que poden ser de les més fortes.

Per tant ara per ara tenim condicions d’entrades fredes com a mínim fins la primera meitat de desembre, i de fet si fem una miradeta ràpida als tres grans ens mostren la possibilitat ja cap el 4 de Desembre del que seria la primera llengua freda polar, per tant ara per ara tenim condicions de teleconexions i models que en les seves sortides deterministes marquen aquestes possibilitat, si mirem els seus ensembles també ho indiquen, com sempre en meteo ho seguirem

GFS12Z:

Model Europeu:

Model Canadenc: