Quantes ganes tenia de fer un post on com a mínim ens visiti el fred!!!! Tot el dia parlant d’anomalies positives, doncs a partir del 2 de desembre tot canvia i de quina manera!!! L’hivern meteorològic comença el 1 de desembre i sembla que aquest any tindrem un inici de desembre congelador. Ara per ara no puc contestar si nevara a cotes baixes i a on, realment no és una situació de neu generalitzada a cotes baixes és un front atlàntic que el més beneficiat serà el Pirineu, però compte perquè a partir de divendres 4 es pot formar una baixa o meseobaixa rondant el golf de lleó que podria donar sorpreses blanques a punts del NE de Catalunya més o menys de maresme cap amunt, difícil però no impossible.

Anem a situar-nos més o menys on arranca l’escenari, la primera parada és entre dimarts nit i dimecres compte perquè és el tapat d’aquesta història. Per veure millor el que se’ns tira a sobre mirem el model GEFS a la vertical de Barcelona que ès el model de probabilitat conjunta amb els 30 ensembles del GFS (sortides) o on sempre mirem la linea blanca (mitjana ensembles). la linea vermella (mitjana climàtica últims 30 anys), clarament a partir del 2 de DES fins quasi el 15 de DES tindrem més fred del que seria habitual per desembre i si mirem a sota ens mostra possibles precipitacions, per tant escenari molt gratificant pels amants del fred.

Que passà dimarts nit i dimecres?? Començara a nevar dimarts tarda nit i part de dimecres, nevada que no serà gaire productiva però deixarà algun cm sobretot més en la vessant occidental la cota arrancaria cap els 1500m dimarts però ja dimecres tarda nit estaria per sota els 500m per tant qualsevol cota Pirineu. I tindrem precipitacions de nou al litoral, causa?? una bossa freda que es despenjara del continent amb isos a 500hp d’uns -30 per tant compte pot ser una autèntica bomba freda tenint en compte que el mar encara esta força càlid

Mireu per exemple la precipitació que dóna el GFS en el seu acumulat, ens pot ser un indicatiu del que parlem, perquè tingueu una idea en aquest cas la cota de neu a Barcelona tindríem uns 800m amb una -29 a 500hp i -0,5 a 85ohp, veurem no tinguem calabruix o alguna sorpresa. Demà ja tindrem escalars per definir millor aquesta situació.

I ara la bomba freda!!! Directe des de l’Àrtic i amb amor amb recorregut marítim per atlàntic ens entrara un front fred que deixara clavada Catalunya i part de la península ibèrica. Geopotencials molt baixos (on es troben els 500 i els 850hp) parlem d’uns 5280m i uns 1250m, quan tel normal són 5.500m i 1500m. Moltíssim fred que ens acompanyarà divendres , dissabte , diumenge i part de dilluns. La noticia serà una nevada espectacular sobretot al Pirineu occidental, però agafara pre-pirineu i també Pirineu oriental encara que la nevada serà més modesta, mireu mapa de neu acumulada segons meteoexploracion mirant el model WRF-ARW.

I pot nevar a cotes baixes i que no sigui el Pirineu?? A veure sembla que per el mateix fred es formara una baixa o meseobaixa al golf de lleó i aquesta podria acostar precipitacions sobretot cap el Nord Est de Catalunya podríem dir des del maresme fins a dalt de tot, no és una situació que afavoreixi nevades ja que el mestral li fotrà molt i és un vent terrestre sec. Per tant el moviment amunt o avall d’aquesta meseobaixa determinara aquesta possibilitat per tant ara per ara és impossible dir si pot nevar aqui o allà, de fet estem parlant de divendres 4 i fins no tinguem models escalars costarà definir la precipitació. A partir d’aquí barbaritat d’escenaris fins i tto cap el 6 possibilitat de nou de nevades fora Pirineu però ja és fer volars massa coloms. Anirem fem seguiment i de tant en tant farem posts com aquest per ser més aclaridors.