Tot just avui tenim una massa molt freda d’uns -30/-32 a 500hp que esta deixant nevades molt importants a la part més occidental del Pirineu i sobretot a els Alps amb acumulats impressionants, però a nosaltres tota aquest a massa més humida ens queda eixuta al traspassar els pirineus. Demà dilluns serà el dia que més possibilitats tindrem de veure nevar a cotes baixes d’uns 700/500m punts terra de ponent i Catalunya central i més cap la tarda terres del sud.

Anem però no a fer un anàlisis a curt termini, tornem a fer una ullada a les teleconnexions que sempre ens mostren les probabilitats de com pot ser aquest mes de desembre finalitzarem també mirant el model CFS agafant tot el mes.

Mirem l’AO (Osicl·lació Àrtica) índex més important perquè l’aire fred de l’àrtic tingui sortida cap a latituds més inferiors com la nostre. Observeu com ara és negatiu i per tant permet la sortida freda del àrtic, el que ens esta passant, és a dir hi han altes pressions àrtiques i permet la sortida d’aquest aire fred, si l’índex és positiu costa molt més és retingut a la zona més àrtica. Mireu doncs que la previsió (ensembles de color vermell)

segueix sent clarament negatiu fins quasi 15 de desembre i a partir d’aquí hi ha més dispersió però la majoria seguirien sent negatius, per tant ens mostren de moment una previsió amig termini on seguim amb el bombo de les entrades fredes.

Si mirem una previsió del AO a llarg termini, seria fantàstic!! parlant d’aquest mes de desembre que és el que es centra aquest post, ja que el mostra tot el mes negatiu per tant amb constants possibilitats de masses fredes a latituds mitges i baixes, per tant un mes de desembre dinàmic respecte el fred.

L’altre índex que farem ullada és el NAO (Oscil·lació del Atlàntic Nord) si aquest índex és positiu la majoria de baixes de terranova van de Groenlàndia cap amunt i aquí tenim temps anticiclònic, el que va passar quasi tot el novembre. Mirem com hem fet amb l’AO a curt i llarg termini dins del mes. Observeu com ara el tenim negatiu per tant no hi ha bloqueig anticiclònic i per met que les baixes puguin entrar cap a la península ibèrica és a dir el vent zonal és més fluix i permet que el jet s’onduli portant baixes

Si mirem el mig termini segueix quasi negatiu fins a mitjans de mes, per tant tindríem oberta a la visita de baixes, de solcs i en definitiva a precipitacions de pluja o neu depenent el fred. Per tant bones noticies.

Si fem miradeta a mig termini (gràfic de sota), doncs igual que el AO sembla seguiria negatiu i no neutre per tant també donaria molt de dinamisme a aquest mes de desembre amb la possibilitat del pas de fronts deixant pluja o neu, molt bones noticies

Per finalitzar fem miradeta a dos models el CFS agafant quasi tot el mes de desembre amb els possibles bloquejos (color vermell) anticiclònics o possibles anomalies negatives amb terreny abonat a baixes. Us ho poso en setmanes, observeu que la majoria estaríem en terreny de anomalies negatives a 500hp x tant terreny de baixes i precipitacions & neu. Solament pinta seria més tranquil·la la setmana del 16 al 20 de DES

Resumint pinta un desembre dinàmic amb possibilitat d’entrades fredes i el pas de fronts que poden deixar precipitacions i nevades, sense poder tenir per la quantitat de dies quan i a on passara, resumint res a veure amb l’any passat.