El primer que tenim que pensar i recordar, ja que la memòria meteorològica és molt dolenta, és que fa molts i molts nadals no teniem el que ja avui mateix 25 DES tenim!! una baixada de temperatures molt notable i unes festes nadalenques de rigorós hivern per dies, amb les seves variacions com és normal però amb llengües fredes que ens aniran visitant des del ‘Artic.

El primer de tot és fer una paradeta a les teleconnexions clau per entendre la desorganització del #vòrtex troposferic i la possible escapatoria de llengües fredes cap a latituds més inferiors. Sempre mirem bàsicament dos el AO i el NAO. El AO Oscil·lació Àrtica ens indica quant és positius baixes pressions àrtiques i quan és negatiu altes pressions Àrtiques (el que ens interessa) per tant més possibilitats de llengües fredes ja que tenim possibles falques anticiclòniques que volen trencar el passadís de terranova i fer baixar el JET de latitud o bé trencar el zonal amb els clàssics meandres. Doncs tenim AO negatiu per dies, tant a curt termini (molt probable) com a llarg termini molt menys probable, això ens indica estarem amb diferents bosses fredes que ens aniran atacant al continent unes més directes altres menys, per tant per a els #winterloves situació idíl·lica

L’altre teleconexió és el NAO indicador si tindrem zonal i per tant predomini altes pressions o més aviat el contrari zonal debilitat o més baix de latitud i en conseqüència fronts freds que ens puguin visitar, però compte és un indicador Atlàntic per tant Catalunya no és tant beneficiat, si el Nord peninsular i part de la Vall Arán. Quant és negatiu el zonal es debilita i per tant afavoreix els pas de fronts, doncs bingo! també tenim aquesta situació i per dies, i fins i tot a llarg termini molt bo, res a veure amb anys anteriors on ha estat positiu quasi tot l’hivern.

Fent aquest ràpid anàlisiquina conclusió podem treure? Tenim fred i entrades fredes per dies, altre cosa és la possibilitat de veure nevar fora del pirineu i sobretot cotes baixes, i siguem realistes a casa nostre s’han de donar moltes peces, un bloqueig atlàntic ferm amb entrades continentals o Àrtiques continentals i desprès que aquest fred desemboqui amb una baixa al golf de lleó més que possible o la creació d’una meseobaixa vorejant la costa catalana, aquest dos últims factors són difícils de veure per els models a mig termini i sempre apareixen a poques hores, per tant primer factor el tindrem fred segon toca esperar les diferents actualitzacions però que no vegin a 60/100/150 o de 200h cap endavant no és factor indicatiu.

Mirem meteograma sortit del forn del model GEFS a la vertical de Barcelona on els 30 ensembles mostren fred hivernal segur fins el 2 de gener, precipitacions ?? de moment no de forma clara tot i que a final d’any ja insinua alguna possibilitat de fet models com el UMKO ens ensenyen poteta cap el 31 de possibilitat d’humitat. A partir d’aquí molts dubtes però sobretot en la part freda i les precipitacions podrien ser notables fins i tot cal marcar amb una “x” el dia de reis

Mireu mapes deterministes UMKO i Europeu pel 31 serien de Ai ai ai

Conclusió mentre tinguem fred hi han possibilitats i segons aquest model clares del 31 fins 2/3 de gener. La següent parada després de les nevades d’avui seria entre diumenge i dilluns i sobretot tenim possibilitat quant més a ponent sense descartar punts del sud de veure nevar a cotes relativament baixes. ja que ens creuara un front fred en principi no tindria que ser gaire actiu, mireu com veuria ara per ara el model ICON les possibles precipitacions i nevades (ralletes horitzontals), ara per ara la cota rondaría els 600/800m però queda molt i dependrà intensitat precipitació i sobretot fred acumulat a les valls que fan baixar notablement la cota teòrica.

I si mrem el dia de reis doncs que voleu que us digui??? apunta maneres la cosa però sincerament a aquestes altures és parlar per parlar però mirant els mapes hemisferics dius que maco que maco..

Aaaaahhh gent i no oblido el meu estimat #vòrtex estratsfèric té pinta d’escalfament i podria ser dels forts la previssió dels vents zonals és simplement amb perdó acollonant, però això ja us fare un altre post.