Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Onada de fred i possibilitat de neu a tocar mar. Que pot passar cap el 6/7 de Gener.

Primer de tot entendre que estem davant una situació molt estranya a casa nostre fred per dies & fred cru, la veritat costa pensar que amb tant de fred no tinguem alguna possibilitat de veure neu a cota molt baixa, però això és meteo i perquè passin coses han d’encaixar moltes peces, la primera és tindre fred i aquest esta assegurat fins el dia de reis. Anem a d’estripar el que pot passar:

Sempre és bo analitzar el model de probabilitat conjunta el GEFS per tindre una anàlisis més clar sobretot de la probabilitat tant a nivell de fred com de precipitació ,sempre ens va molt ve el meteograma de Barcelona amb temperatura a uns 850hp (uns 1500m) i la precipitació:

Aquest ens confirma el primer requeriment el fred, recordeu la línea blanca és la mitjana dels 30 ensembles (possibles escenaris) i la vermella la mitjana climàtica de 30 anys (1981-2020), clarament la blanca es mouria entre els -2 i els -4 a la vertical de Barcelona , quant lo normal seria uns 4 graus per tant una anomalia negativa de 6 a 8 graus menys del que tocaria a a aquesta alçada, penseu que als pirineus tindrem entrades de fins a -8 a 850hp i això és molt de fred fins i tot per la serralada.

Per tant anem a centrar-no en la part més difícil la precipitació i sobretot en el possible moviment d’una baixa que seria clau per poder retenir el fred i situar-se a la mediterrània amb una nevada important sempre i quant es situes en el punt exacte, com sempre el trencaclosques.

Anem el primer escenari possible, de moment demà cap la tarda (dissabte 2) sector NE amb una cota ja molt baixa uns 300m ,una situació d’inflexió baromètrica afavorira vents humits que poden fer entrar precipitació amb vents de mar a terra per la formació d’una linea de convergència entre la tramuntana i el mestral, el conegut com rebuf, molt difícil de modelitzar tant en magnitud com capacitat, però apuntem aquesta primera possibilitat

Aquesta situació de rebuf potser es podria mantindre diumenge 4, tot i això aquest escenari no el veig tant clar i els models discrepen notablement. Aquests dies fins el dia 5 en principi els pirineus no rebrien tampoc nevades al ser una massa molt freda, observeu que el recorregut de les isos és continental i molt sec per tant injecció freda però sense humitat per provocar nevades al Pirineu, ara les estacions d’esquí podran produir una neu quasi perfecte condicions de molt fred i baixa humitat, el que seria neu pols de canó jajajajajaja.

La clau és a partir del dia 5 i sobretot el dia de reis, la peça en discòrdia una petita baixa que arrancara de les Açores i que bàsicament pot agafar dos camins o pujar per la península i per tant en un primer moment nevades a cotes baixes i retirar la massa freda (veuríem recorregut i si ens afectaria) i l’altre opció recorregut cap el mediterrani mantenint l’aire fred i provocant la possibilitat d’una llevantada freda on en principi l’aire fred es mantindria i tindríem suficient humitat com per provocar nevades ja amb cara i ulls ara per ara difícil pronosticar la cota però podria ser força baixa.

Aquest escenari que és el que ens beneficiaria, cada model el modelitza de diferent manera, i aquí esta la clau si l’acosta massa els vents seran massa humits i per tant la cota pujaria i si la col·loca massa lluny no tindrem precipitació, per això hi han sortides besties d’acumulació i d’altres que ho treu tot. Ara per ara? com la col·loca el GFS12Z?

Doncs la col·locaria força bé perquè Sud de Catalunya quasi fins costa central tingues una nevada maca per reis, la clau pel meu gust seria una posició cap el Sud-Est de les Balears on tindríem equilibri perfecte entre fred i precipitació, com veieu és una autèntic trencaclosques que a casa nostre poguem tenir fred i humitat per poder veure nevar d’una manera generalitzada. Per tant aquest mapa de neu i precipitacions que veiem a sota anirà canviant estem a 120h.

Segueixo pensant en tindrem una.

2 comentaris

  1. Gerard Taulé Codinach

    Molt bona anàlisi, Alex. Felicitats per la teva previsió meteo per part d’un meteofriki com jo.

    • alex

      Gràcies!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑