Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. La tendència dels dos grans models pel mes de febrer és lamentablement molt homogènia , els dos marquen temperatures clarament per sobre la mitjana i continuïtat de la sequera, per tant ens mostren una situació anticiclònica tot el mes, amb un zonal fort i fent de barrera a casa nostra a les baixes pressions.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un febrer lamentable amb temperatures clarament per sobre del que tocaria d’1 a 1,5 graus per sobre del que consideraríem un febrer normal. Clarament, ens marca una frenada de fronts atlàntics, que lliga amb el NAO positiu que tenim quasi des de mitjans de desembre, posant un panorama molt decebedor i preocupant amb les reserves d’aigües que tenim ara mateix i mantenint aquesta sequera persistent que portem. Un apunt al optimisme gener no ho va encertar en res, mireu post https://alexmeteo.com/2022/01/02/com-sera-el-mes-de-gener/

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model és per plorar, un febrer de pena!! temperatures de 0,5 a 1 grau per sobre la mitjana , el que ens fa pensar que segueix veient aquest bloqueig zonal que ens ha afectat els últims dies de desembre i tot el mes de gener . Quant a la precipitació ens la marca amb anomalies importants amb menys precipitació de la que tocaria, un drama de model, i que en aquest cas va agafat de la mà de l’Europeu.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 19 de febrer i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Realment horrible, fins al 14 de febrer zonal a tota màquina i nosaltres amb anticicló a sobre, setmanes amb més subsidència (tomàquet) d’altres més fluix, per tant, sense possibilitat de precipitacions i seria cap al 19 de febrer on afluixaria, però sense marcar zones blaves i tot just en terra de ningú, en definitiva va lligat al que marca Europeu i NOAA, res de res, ja ens podem calçar com tingui raó!!!