Avui som 8 de febrer i si mirem una mica l’historial climàtic que portem realment des del 2018 no tenim un febrer que faci de febrer, fa tres anys consecutius què és un autèntic desastre, i tot apunta que aquest va pel camí i ja ens emportaríem quatre.

Una de les coses més sorprenents d’aquest període hivernal del 2021 al 2022 és com esta actuant el vòrtex estratosfèric, ja que està com una pedra i de fet en valors molt més superiors del que tocaria per l’època de l’any. Recordem per sobre que és i com afecte el vòrtex estratosfèric al troposfèric i en el seu cas a la possibilitat de fortes entrades fredes.

Cada hivern de forma natural neix el que coneixem com a vòrtex estratosfèric, neix per l’eix inclinat de la terra, on fa que a l’Àrtic el sol deixa d’incidir i, per tant, la capa d’ozó deixa d’emmagatzemar calor, a mesura avança l’hivern s’acumula molt de fred, aquest vòrtex està centrat sobre el vòrtex troposfèric que és on tenim el fred que ens pot afectar. M’agrada imaginar-me els dos vòrtexs com si fossin una baldufa, el piu de sobre seria l’estratosfèric i la baldufa en si el troposfèric, si és desestabilitza el piu d’a dalt és a dir l’estratosfèric aquest fa desestabilitzar el troposfèric, que seria quan la baldufa comença agafar moviments més amples i erronis, és en aquest moment quan el fred pota negra ens pot afectar a latituds més baixes, és a dir el que seria #caminatesblancos a tota pastilla amb el martell de TOR. Com es pot desestabilitzar?, doncs amb el que es coneix com a escalfament súbdit estratosfèric, és a dir un SSW, què és??, doncs que la temperatura puja 25 graus en una setmana ( estratosfera). Si això passa podem tenir entrades molt fredes al cap de dues setmanes o bé cap els EEUU o Canada o cap a Europa-Asiàtica.

A la tardor més o menys fins a la primavera, es forma el que es coneix com a vòrtex polar estratosfèric, per l’eix inclinat de la terra el sol deixa d’incidir a l’àrtic i, per tant, la capa d’ozó (situada a l’estratosfera) ja no reté calor i comença acumular molt aire fred que pot arribar fins als -90 parlem dels 10 km cap als 50 km en tall vertical a l’atmosfera, però què és?

Si mirem un sinònim de la paraula vòrtex vindria a ser remolí, xuclador, per tant, el podem definir com un cicló persistent, concretament és forma una àrea de baixa pressió amb un moviment molt fort de vents en sentit contrari al de rellotge, que el que fa és agafar l’aire fred i el va acumulant, creant un autèntic congelador que al llarg de l’hivern es va carregant amb molt d’aire fred i agafant temperatures molt per sota zero. Per tant, en tenir dos pols es formen dos vòrtexs (això si canviat la direcció dels vents), nosaltres ens centrarem en el que ens importa el de l’Hemisferi Nord, per tant, Pol Nord, per tant, regió Àrtica. Quina àrea agafa aquest vòrtex polar? Té una forma allargada que concretament té dos centres Baffin Island en Canadà i l’altre sobre el nord-est de Sibèria. Es crea per la mateixa inclinació de la terra, ja que a l’hivern el sol té molt poca incidència a l’hemisferi Nord i quasi no escalfa resi, l’aire a poc a poc es va refredant, com comentàvem cap a principis de tardor i a l’acumular-se tant aire fred es crea un centre de baixes pressions que es queda força immobilitzat. A l’haver-hi altes pressions en latituds més baixes, on el sol sí que incideix, es crea un corrent d’aire de les altes pressions a les baixes (gradient de pressió) configurant aquest anell que fa acumular l’aire fred i que el reté.

L’últim fred de pota negra que vam tindre al continent seria amb la siberiana que va afectar el 2018 i com aquest al cap de dues setmanes tindria efectes molt importants.

Que podem esperar del vòrtex??

Doncs avui dia el que esta passant és un esdeveniment gens normal, està fortíssim col·locat a la zona de l’atlàntic nord, mantenint el troposfèric amb una forma compacte i provocant una zonal infranquejable de depressions i baixes, ja que el jet stream va molt fort i mantenint la zonal

Si observem la previsió dels vents zonals a 10hp, el que seria uns 25 km ens marca la força del cicló, observeu que la línia negra seria la mitjana, i per les dates que estem hauria de baixar, doncs a més de fer molts dies per sobre la mitjana (blau) la previsió marcada en vermell ens mostra que encara seran més forts i ja ens aniríem en valors sigma 2 de desviació estàndard o el que és el mateix gens normal i molt estrany, per tant, a curt termini ja no podem esperar un esdeveniment d’esclafament (SSW) i ja entraríem en escalfament normal, en conseqüència crec que ja podem tancar la porta a tindre un esdeveniment d’aquest tipus aquest hivern..

Aquesta configuració del vòrtex posa el fred molt compacte al troposfèric (col·locat on l’estratosfèric en el seu donut l’arrastra), i ens fa pensar que la seva previsió i enfortiment farà mantenir per dies el zonal que estem tenint i per tant el bloqueig absolut a baixes, DANES, solcs i tota possibilitat de pluja.

Mirem el model Europeu a llarg termini que va per setmanes hi ha tret una nova actualització. Mirem les anomalies a 500hp el que ens marquen colors taronges anomalies positives (terreny anticiclons i falques), doncs res a fer tot febrer i principi de març continuem amb la situació actual amb el bloqueig zonal, cosa que no vol dir es pugui escapar alguna cosa com sembla que pot passar el pròxim dilluns però un autèntic miratge dins del desert.

i a curt termini que??

Doncs els models ens marquen una primera possibilitat de ruixats aquest divendres i nevadetes en principi poca cosa, i avui dia de cara a dilluns els dos grans (GFS & ECMWF), sumats a UMKO ens donen clarament l’entrada d’un solc que ens podria portar una nevada una mica maca, amb un ramal descendent del jet que per uns dies trencaria el zonal tan marcat i ens portaria sobretot al nord de la península i meitat nord de Catalunya precipitacions i neu.

Com podeu observar tant en la previsió de les precipitacions del GFS12Z com en altres models ara mateix són optimistes GFS, Europeu i UMKO i menys GEM e ICON, recordar que divendres ja tindríem algunes precipitacions i neu al Pirineu amb una cota de 1600m fins a poder nevar per sota els 1000m i la possibilitat de produir neu. I la gran esperança el pas del solc sobretot de cara a dilluns, toca esperar estem parlant moltes hores i incertesa segueix sent elevada.