Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Quan tornarà a ploure de forma general? Canvi de patró?

Quin inici del 2022!!, no hi ha manera que plogui de forma general, de fet la sequera comença a ser un problema molt important sobretot tenint en compte que l’any 2021 pluviomètricament no va ser bo, amb una primavera molt fluixa i una tardor seca que és quan més litres han de caure en la nostra zona. Per tant ens fem la pregunta quan tornarà a ploure de forma general??. En aquest post anirem analitzant diferents models i teleconnexions per si podem treure conclusions de quan podríem tindre el canvi de patró desitjat.

Fem una ullada al 2021 a nivell de pluja (via meteocat)

Observeu que quasi tot el territori està per sota del 100% que es correspondria amb la mitjana climàtica, per tant, seria un any normal, de fet ens trobem molts valors entre un 50 i 30% menys de la mitjana, conclusió clarament ja arrosseguem un any sec del 2021, i no cal recordar el que portem del 2022 quasi res, per això importància d’intentar preveure quan podem fer el canvi de patró.

Anem primer de tot a veure les anomalies de pressió a 500hp segons model Europeu, per setmanes que ens marquen els llocs on es preveuen anticiclons i baixes:

Doncs el model agafant cada setmana fins al 4 d’abril en continua marcant una zonal on nosaltres continuarem ficats en les altes pressions, amb anticiclons o falques anticiclòniques i, per tant, amb molt poques possibilitats de veure ploure, potser alguna cua de front força ridícula com la que vam tenir la setmana passada. En conseqüència, fins a abril res de res, anem agafant consciència amb la sequera i perill d’incendis.

Els segons models que podem veure són els estacionals, no tan precisos, ja que són una fotografia fixe de tot el mes, anem a mirar el model Copernicus basat en el model europeu ECMWF:

En la seva anàlisi coincideix 100% amb el model de setmanes un mes de març amb una sequera tremenda i molt poques precipitacions per no dir quasi res, però obre la porta a l’esperança cap al mes d’abril, si us fixeu sembla podríem tindre llevantades, ja que la costa surt clarament per sobre la mitjana. I el que ens posa molt contents seria la previsió de maig on clarament tindríem tot el país per sobre la mitjana, per tant, aquest model ens marquen el canvi de patró entre abril i maig amb l’arribada de pluges, llevants i baixes pressions.

Si mirem l’altre model, l’americà, mostra un març molt sec, potser no tant com l’europeu, però sec i obre l’esperança també als mesos d’abril i maig, esperança sobretot perquè la posa en mitjana i fins i tot maig per sobre mitjana en els Pirineus, per tant, sembla indicar també el canvi de patró a partir d’abril i maig.

Parlem de les dues teleconnexions que en principi semblen ens podrien haver afectat negativament, el vòrtex estratosfèric i la niña. Comencem amb l’estratosfèric, aquest any ha estat fortíssim i de fet fins ara no ha afluixat gens, observeu el següent gràfic les fortes anomalies que ens detecten un vòrtex molt fort (color blau) arriben fins a la troposfera i, per tant, afectant que tot l’aire fred quedi retingut a l’Àrtic i provocant un jet fort i amb zonal, les previsions semblen que de forma natural tindria un escalfament cap a finals de febrer i principis de març, cap al 7 estaria ja desconfigurat i tindríem la seva mort natural, per tant, no d’una manera ràpida, però en les següents setmanes faria començar a provocar el canvi de patró segurament el seu reflex podria ser cap a l’última setmana de març a partir d’aquí nous escenaris.

Quant a la niña la majoria de models ensembles ens indiquen que tindrem niña (recordeu per sota o fins a -0,5) quasi fins a finals de maig, però sincerament aquesta teleconnexió és la que segons la mateixa NOAA quasi no té afectació a Europa, tot i que com va fer estudis meteocat sempre les èpoques de sequera més fortes (anys 80) han sigut amb niño, però també hi ha hagut sequera amb niña, com podria ser perfectament aquest any.

Conclusió, els models ens donen un març perdut quant a precipitacions i preocupant per sequera cultius i incendis i obren les portes a les precipitacions a partir d’abril i fins i tot una tendència a un maig molt plujós, ho firmem amb els ulls tancats.

1 comentari

  1. Pere Vivas

    Merci Alex.
    Hivern per oblidar i lo més preocupant el reguitzell d’incendis que portem en aquest inici d’any.
    Esperem les pluges abril i maig sigui abundoses però sense fer mal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑