Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Com serà el mes de març?

Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables.

Cal destacar que els models estan veient configuracions que fa 5 dies ni ho veien i que el model de la NOAA ha canviat notablement de com ho veia, de moment l’Europeu no, per tant, si sempre diem agafar-ho amb pinces encara més veient la configuració actual, i sumat a la desfeta del vòrtex estratosfèric.

La tendència dels dos grans models pel mes de març , fa 5 dies era completament homogènia, però ara per ara el model americà veu temperatures i precipitació en mitjana mentre el model Europeu temperatura clarament per sobre la mitjana i sequera absoluta.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un març lamentable amb temperatures clarament per sobre del que tocaria d’1 a 1,5 graus per sobre del que consideraríem un març normal. Clarament, ens marca una frenada de fronts atlàntics, que lliga amb el NAO positiu que tenim quasi des de mitjans de desembre, posant un panorama molt decebedor i preocupant amb les reserves d’aigües que tenim ara mateix i mantenint aquesta sequera persistent que portem.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model ha fet un gir absolut amb els mapes que treia fa 5 dies, on la seva visió era molt semblant al model europeu, ja que ara veuria temperatures en Mitjana el que és més important precipitacions en mitjana, cosa que ens fa pensar veu alguna llevantada a casa nostra al llarg del mes.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 19 de març i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Aquest model clarament ens marca zonal i domini de les altes pressions, i no seria fins a quasi cap al 20 de març on estaríem en terra de ningú

Sincerament veient les actualitzacions dels grans crec que aquestes prediccions poden variar força , per tant, us recomano seguiment i creuar els dits.

1 comentari

  1. Robert Garrigós

    Doncs el NOA tenia raó: llevantades, efectivament. I ja veurem quan s’aturen….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑