Un projecte que neix pensat en difondre el coneixement meteorològic. Àlex Van der Laan 2018.

Potser ara si!!! Llum al final del Túnel, llevantada a la vista.

Per fi tenim el zonal i el nostre estimat anticicló fora de casa nostre, i això és sinònim de tindre possibilitat de precipitacions i neu. De fet, demà dimarts i encara dimecres podem tindre sobretot dimecres precipitacions que poden rondar dels 10/20 litres en diferents punts de la costa, mireu el mapa de precipitació acumulada:

Però ara per ara a on tenim la vista fixada és a partir del cap de setmana, tot sembla indicar que a partir de dissabte venen canvis i que poden ser molt grossos, és a dir en el #lastupdate d’aquest article tenim els models ICON, UMKO i Europeu amb matisos diferents i que s’han de seguir amb una llevantada que regaria i de manera molt important bona part del territori. Fins i tot models com el GFS també en el seu acumulat veuen forces precipitacions.

Quina és la clau??, doncs tots els models veuen un despenjament d’una bossa freda aïllada de la circulació general, amb molts matisos diferents, uns primer el fan passar com a front fred en forma de solc , altres un despenjament directe, però realment perquè es pot provocar aquesta llevantada??, simplement per la circulació ciclònica (anti horària) que el que faria és provocar circulació de vents de llevant, amb molt recorregut marítim que sumat a l’aire fred en alçada provocaria pluges que podrien ser molt importants. Ara per ara parlem a més de 150h, per tant, la probabilitat encara és baixa i si sumem d’on venim amb les decepcions que tenim millor no dir res , però realment mapes en mà avui l’emoció és grossa. Podríem dir que ara per ara dissabte ja tindríem un bloc de precipitacions i neu i seria a partir de diumenge, dilluns altres o allarguen o escurcen més que podríem tindre les pluges i nevades rellevants.

Mirem els models de probabilitat conjunta (basada en probabilitats individuals o ensembles que tenen petites variacions de les condicions inicials i ens poden donar una idea de si és o no és probable: Tots 3 models GFS, ECMWF i GEM veuen clarament possibilitat de precipitacions a partir del cap de setmana, per tant, incertesa, boca petita, però amb un somriure perquè potser sí que finalment sortim d’aquest túnel de sequera.

5 comentaris

 1. Xavi

  Temps de mirar spaghettis i agrupacions de models.

 2. Tito Harley.

  Com sempre ets un mestre de la Meteo.Salud i molta meteo.

  • Rafel Arimon

   Molt bon anàlisi Alex. Gràcies.

   • alex

    Gràcies!!!

  • Alfons

   Pel que veig tindrem temperatures per sota la mitjana,pot ser que avan¢at mar¢ tinguem fred hivernal?.
   Gràcies
   Alfons

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

© 2024 Àlex Meteo

Tema de Anders NorenAmunt ↑