Anem per el #lastupdate modelistic, qui ens o anava a dir quan vam veure els estacionals on semblava tindríem tot el mes el zonal que ens ha acompanyat quasi des de mitjans de desembre. Doncs ara per ara ja podem anar confirmant que no!! i ja tenim cosetes. Anem per el primer tastet:

Divendres tarda nit, sobretot dissabte matinada fins dissabte matí primeres ihores de la tarda, tindrem una regada general amb el pas d’un solc associat a un front fred, que aquest cop tot i ser atlàntic serà productiu a nivell de precipitacions i de neu. Formant-se fins i tot entre divendres nit i dissabte matinada una petita baixa relativa de 1015hp que afavorira al fet que les precipitacions siguin més importants.

Observeu que en la meitat nord fàcilment es poden acumular fins dissabte a la nit entre 20 i 30 litres, i la meitat sud tot i que plourà menys quantitats de 20 a 10 litres per tan regada general.

En quant a la neu que podem esperar?

Models com Arpege posen ens moltíssims punts del Pirineu i pre Pirineu fins dissabte a la nit, nevades de 10/15 cm i de 15/20cm, fins i tot de 30 a 40 cm en punts Pirineu Aragonès. Divendres cota 1900m migdia, tarda 1600/1700m matinada 1400m i matí dissabte 1200m.

Per cert pinta dissabte que el #Montseny es llevarà força blanquet, GFS12Z és molt optimista (jo força), fins i tot posa uns 20cm, amb cotes fluctuants de 1600m fins a 1200m, diumenge més, però aniria pujant cota i, per tant, pot desfer.

I a partir d’aquí obrim les portes als vents de llevant, per tant, podríem parlar de llevantada entre diumenge i dilluns i un altre episodi reforçant el vent de llevant possiblement dimecres. Per tant, parlarem de temporal marítim, de vents i de pluja.

Dissabte primer tastet marítim amb onades importants entre F5 i F7 onades d’1,5 a la costa fins a 3m una mica mars endins i a partir de dilluns si la cosa no canvia temporal de llevant, vent i onatge fort..

Acumulats??, ara per ara és parlar per parlar, però una cosa sembla segura la majoria de models mostren acumulats grossos, per exemple mireu GFS i Europeu.