Finalment, el mes de març esta sent molt diferent de les prediccions inicials, amb regades importants en certs punts del territori, molts dies amb el cel tapat i temperatures fins i tot per sota la mitjana diferents dies, però ara ens preguntem que podem esperar?

Centrem aquest post en una miradeta al curt termini d’avui fins al cap de setmana, i a mitjà termini, és a dir les possibles tendències.

Curt termini:

Dijous serà un dia de nuvolositat important, amb precipitacions que afectaran sobretot el terç sud de Catalunya, us poso com a exemple l’acumulat que veu el model Arome, amb acumulats de 10 a 20 litres i de 20/30 en els extrems sud i oest del terç sud, amb un gregal marcat que afectarà sobretot amb més força l’extrem del país.

Divendres serà un dia més variable , encara amb força nuvolositat, però a estones es trencarà; tot i això, zones com els Ports i extrem sud poden continuar rebent alguna pluja i creiem que s’obriran algunes clarianes a partir de migdia a punts del quadrant nord-est. No descartem alguna petita nevadeta extrem més occidental del Pirineu això si amb una cota que seria força alta uns 2.200m.

L’entrada freda que tenim avui poc a poc anirà normalitzant-se i encara tindrem temperatures per sota la mitjana quasi fins el dia 27/28 (diumenge dilluns)

Que podem esperar de dissabte i diumenge? Doncs ara tot sembla indicar que dissabte serà el dia més tapat i on tornaran les precipitacions d’una manera més generosa, però no general i alguna nevada al Pirineu en principi poca cosa i amb una cota no gaire baixa d’uns 2000/1900m cap els 1700m e el millor dels casos.

Observeu el moviment de la baixa serà dissabte el dia que tindrem més proximitat i, per tant, podríem tindre més precipitacions, veurem el efectiu que són, us poso el recorregut que en principi ens planteja el model GFS en el moment de fer aquest post.

Per tant ,alguna possibilitat de precipitació fregant cap a la costa i el dia d’avui més probable costa sud agafant potser costa central.

Fins i tot model com l’Europeu que ara per ara marca una mica la pauta del que esta passant posa més precipitació i tot agafant costa nord i Pirineu més oriental

Per tant, una vegada més la posició de la baixa posarà en mode on la pols sahariana de nou sud de la península i desprès Comunitat Valenciana podran rebre una bona dosi, nosaltres al no acostar-se el suficient la baixa ni rebrem precipitacions fortes ni polsegada, potser dissabte una mica amb el que estem comentant.

I Diumenge??? Doncs sembla el millor dia per fer sortides, en principi els models marquen que veurem el sol i tindrem estabilitat, per tant, seria el dia ideal per poder fer planings; tot i això, recordar que avui som dimecres i estem parlant a més de 80h amb incertesa que sempre té la meteorologia.

I que podem esperar segons el model de probabilitat conjunta GEFS a mig termini??

Doncs el model ens indica una probabilitat de tindre precipitacions entre finals de mes i principis d’abril per una entrada freda assocada a un front fred en alçada que ens podria portar una regada, amb una panxa calenta a 850hp (uns 1500m) no a 500 hp (uns 5.500m) que afavoriria la convecció i precipitacions, però també tindríem la proximitat d’una falca que podria reduir molt notablement la situació, el que queda claríssim és que març acabarà molt i molt diferent del que el pintaven.

Per últim us deixo el model EFI molt interessant a nivell probabilístic per veure una mica més enllà fins i tot del model per conjunts

Mireu el model EFI (Extreme Forecast Index) de la precipitació fins 18 Abril, L’EFI és una mesura de la diferència entre la distribució de previsió conjunta (Ensembles) i la distribució del model climàtic (Mitjana climàtica). Això permet avaluar l’anormalitat de la situació, L’EFI pren valors de -1 a +1. Si tots els membres del conjunt prediuen valors per sobre del màxim del clima M, EFI = +1; si tots pronostiquen valors per sota del mínim climàtic M, EFI = -1. Les magnituds EFI de 0,5 a 0,8 (independentment del signe) es poden considerar generalment com un significat que és probable un temps “inusual”, mentre que les magnituds superiors a 0,8 solen significar que és probable un temps “molt inusual”. Per tant seguirem amb una setmana gens normal (sobretot Comunitat Valenciana) , però a partir d’aquí entraríem en una fase de temps relativament “normal”.