Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. Solament s’ha de veure que aquest estiu es preveia humit, millor no comentar més. Però en canvi en quan a la temperatura, el seu nivell d’encert és força elevat.
Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/
La tendència del model europeu i americà és un setembre clarament amb temperatures per sobre la mitjana climàtica. Quant a precipitacions, dues cares molt diferents mentre l’americà veu un setembre amb precipitació per sobre mitjana, europeu estaria en mitjana menys el terç del NW que seria més sec del normal. Mapes en mà, i com sembla que serà l’inici de setembre semblaria que els postulats de l’americà agafarien més números, el que serien fantàstiques notícies.
Per entendre una mica millor què és un model estacional i quines variables utilitza per determinar aquestes tendències agafem per exemple el model Copernicus, Europeu:
Per a la predicció de l’evolució del clima, els models estacionals com Copernicus prenen en compte diversos factors que poden afectar el clima, incloent-hi les temperatures de la superfície de la mar, les corrents oceàniques, les variacions en la radiació solar, i les emissions de gasos d’efecte hivernacle, entre d’altres.
Per fer una predicció, el model Copernicus utilitza dades d’observació recollides en temps real, així com dades històriques, per generar simulacions del clima. Aquestes simulacions s’utilitzen per predir les tendències climàtiques futures, incloent-hi les temperatures, les precipitacions i altres variables climàtiques.
Les dades que es tenen en compte en el model Copernicus varien depenent de la regió geogràfica i de la variable climàtica que s’estigui estudiant. Per exemple, per predir la temperatura a Europa, el model utilitzaria dades sobre la temperatura de la superfície de la mar i altres variables oceàniques que afecten el clima a la regió.
Model Europeu, Copernicus:
Aquest model ens pinta un setembre molt càlid amb temperatures d’1,5 graus per sobre la mitjana, però mirant l’encert que ha tingut per exemple a juny encara ho hem d’agafar amb més pinces. Quant a la precipitació ens posa tota Catalunya en mitjana, menys la part més occidental del Pirineu i Prepirineu occidental, que plouria menys del que tocaria. Veient les previsions pels primers dies de setembre i sobretot el que pot caure a Aragó, Navarra, País Basc i Rioja, costa de creure, mirant que el model els posa en mitjana, en pocs dies sortirem de dubtes.
Model Amèrica o de la NOAA
Aquest model ens pinta setembre amb temperatures per sobre mitjana entre 0-0,5 graus, per tant, no veu tanta calor com l’europeu. Quant a precipitacions ens pinta un setembre amb precipitacions per sobre la mitjana climàtica, cosa que seria fantàstic i de moment els models meteorològics ens marquen que sembla començaríem setembre amb pluges.
Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 18 de setembre i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Ara per ara mostra una situació força bona les dues primeres setmanes estaríem en terra de ningú, però sobretot marca altes pressions a latituds superiors, cosa que faria de barrera i permetria l’entrada de fronts atlàntics, de fet fins i tot la tercera setmana de setembre ens posa terreny d’aire fred, per tant, molt bona perspectiva que ens presenten els ensembles del CFS.
Deixa un comentari