Com cada mes, donem una ullada als dos grans models estacionals que intenten predir com serà el mes de forma general tant en l’àmbit de temperatura com de precipitació. Per tant, són una tendència no una previsió meteorològica d’un determinat dia del mes. Com sempre utilitzem el model Americà de la @noaa basat en el model CFS a llarg termini, i el model Copernicus basat en el model Europeu ECMWF. És important recalcar que agafats en pinces, fàcilment comprovable que el seu nivell de probabilitat moltes vegades és força baix, però no deixen de ser eines útils i valorables. Solament s’ha de veure que aquest estiu es preveia humit, millor no comentar més. Però en canvi en quan a la temperatura, el seu nivell d’encert és força elevat.

Vaig fer un post parlant de la seva fiabilitat https://alexmeteo.com/2022/01/20/quin-nivell-dencert-tenen-els-models-estacionals/

Avui mateix us he publicat un twitt de com ha estat el mes de juny comparat en la realitat dels mapes d’anomalies publicat avui pel Meteocat. La realitat és que a escala de temperatura l’ha encertat molt poc, de fet en diferents comarques hi ha hagut anomalies negatives i el model no ho veia, més encertat quant a la precipitació. Amb això el que vull dir és que si mirem les temperatures que tenim avui i fins i tot la previsió a uns 1/10 dies sobretot el model europeu no es correspon gaire, però és meteo i una setmana amb el #bomboinfierno ho pot canviar tot. La tendència del model europeu és un juliol clarament en temperatures per sobre la mitjana climàtica, mentre que l’americà ho veuria en mitjana majoritàriament. Quant a precipitacions, tenint en compte que és un dels mesos més secs, europeu en mitjana o lleugerament més sec el que seria Pirineu i Prepirineu més occidental, mentre americà en mitjana, però repetim que parlem de la mitjana d’un dels mesos més secs, per tant, poca pluja.

Per entendre una mica millor què és un model estacional i quines variables utilitza per determinar aquestes tendències agafem per exemple el model Copernicus, Europeu:

Per a la predicció de l’evolució del clima, els models estacionals com Copernicus prenen en compte diversos factors que poden afectar el clima, incloent-hi les temperatures de la superfície de la mar, les corrents oceàniques, les variacions en la radiació solar, i les emissions de gasos d’efecte hivernacle, entre d’altres.

Per fer una predicció, el model Copernicus utilitza dades d’observació recollides en temps real, així com dades històriques, per generar simulacions del clima. Aquestes simulacions s’utilitzen per predir les tendències climàtiques futures, incloent-hi les temperatures, les precipitacions i altres variables climàtiques.

Les dades que es tenen en compte en el model Copernicus varien depenent de la regió geogràfica i de la variable climàtica que s’estigui estudiant. Per exemple, per predir la temperatura a Europa, el model utilitzaria dades sobre la temperatura de la superfície de la mar i altres variables oceàniques que afecten el clima a la regió.

Model Europeu, Copernicus:

Aquest model ens pinta un juliol càlid amb temperatures d’1/1,5 graus per sobre la mitjana, però mirant l’encert que ha tingut a juny encara ho hem d’agafar amb més pinces. Quant a la precipitació ens posa tota Catalunya amb precipitació en mitjana, menys la part més occidental del Pirineu i Prepirineu occidental, que plouria menys del que tocaria. Recordeu que la mitjana de juliol és molt poca pluja, és un dels mesos més secs de l’any.

Model Amèrica o de la NOAA

Aquest model ens pinta un juliol en temperatures en mitjana o lleugerament superior a l’extrem sud del país, el que serien precipitacions també en mitjana, però com portem dient mitjana d’un dels mesos més secs.

Fem miradeta del model CFS en la seva previsió per setmanes (mitjana d’ensembles), aquest model solament ens arriba fins al 20 de juliol i recordem té 4 actualitzacions diàries tot i ser una mitjana d’ensembles (conjunt de probabilitats). Ens mostra anomalies en l’alçada geopotencial a 500hp és a dir terreny per baixes, danes, solcs.. si és blau i anticiclons o falques si és vermell. Ara per ara mostra una situació de no estar influenciats per bloquejos forts, el que seria molt bona notícia, ni afectats per grans baixes o depressions, cosa normal en el mes que estem, estaríem en terra de ningú, per tant, amb probabilitats puguem tindre algun solc o embossament fred que es pogués despenjar sumant litres. Potser cap al final podríem tindre la clàssica falca anticiclònica, però ara mateix és parlar per parlar.